PVO Srbije i drugih balkanskih zemalja u pripravnosti zbog pada drona i dojava o bombama

Pojedine države Balkana, među kojima su Hrvatska i Srbija, stavile su snage protivvazduhoplovne odbrane (PVO) u pripravnost.
Ove države to su učinile nakon pada drona u Zagrebu i čestih dojava o postavljenim bombama u putničkim avionima, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.
"Hrvatskoj je u pomoć došao par američkih lovaca F-16C iz 555. eskadrile iz baze Avijano, a lovci srpskog, mađarskog i rumunskog vazduhoplovstva presretali su letove kompanija Er Srbija i Turkiš Erlajns", navodi se.
U tekstu se podseća da su se nakon pada ukrajinske letelice Tu-141 u noći 10. marta hrvatski politički život i javno mnjenje uzburkali zbog izostanka reakcije NATO integrisanog sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane.
 
"Komandno mesto Torehon kod Madrida nadležno je za širi region i tamo se sabiru radarske slike iz nacionalnih sistema vazdušnog osmatranja i javljanja uključujući rumunski, mađarski i hrvatski. Iako su radari u sve tri zemlje bili aktivni, nisu angažovane dežurne snage PVO, odnosno lovačka avijacija. U Hrvatskoj to nije bilo ni moguće izvesti jer je par aviona MiG-21 sa aerodroma Pleso u pripravnosti samo od svitanja do sumraka", dodaje se.
 
Zbog toga su iz Avijana u Hrvatsku preletela dva aviona F-16C, koji će ostati u dežurstvu starijih Migova 21, dok bude potrebe za njihovim angažovanjem.
 
Portal navodi i da su Migovi 29 sa batajničkog aerodroma poletali da presretnu avion Er Srbija na letovima Beograd-Moskva, za koje je prijavljeno da se u njima nalazi bomba.
 
Zvaničnih informacija o tim presretanjima nema, za razliku od sličnih situacija u okruženju.
 
"Mađarski lovci Gripen iz baze Kečkemet poleteli su 14. marta na presretanje Erbasa A319 koji je iz Beograda poleteo za Moskvu i za koji je primljena anonimna prijava da je u njemu bomba. Pod nadzorom madjarskih lovaca avion Er Srbije vratio se u vazdušni prostor Srbije i sleteo je na aerodrom 'Nikola Tesla', na procedurom predviđeni kontradiverzioni pregled. Iako je jasno da se radi o zlonamernim provokacijama, uvek mora da se postupa se po proceduri za takve situacije", piše u tekstu.
 
Osim Er Srbije, za Moskvu leti Turkiš Erlajns koji je takođe imao problema sa anonimnim prijavama da je u avionu bomba.
 
"Rumunski F-16 su 22. marta presreli turski putnički avion na ulasku u rumunski vazdušni prostor koji je iz Moskve leteo za Istanbul. Turski Erbas 330 pratili su do izlaska iz rumunskog u bugarski vazdušni prostor. Ranije, 19. marta zabeležno je presretanje sa F-16 Vizerovog aviona koji je leteo iz Gruzije za Poljsku, takođe zbog lažne dojave da se u njemu nalazi bomba", dodaje se.
  • Bivši PVO

    25.03.2022 02:14
    Samo da nas ne zovu u rezervu
  • Nemanja

    25.03.2022 00:11
    @ ph
    "Moze li neko pametan da objasni koja je svrha lovackog presretanja aviona koji je pod dojavom o bombi?"

    Mogu ja.
    Ukoliko se isti ne okrene, smatra se da je otet 9/11 stajl i lovci će ga oboriti.
  • Prosečni Putinovac

    24.03.2022 18:17
    Nemojte se zezati sa spremnošću naše odbrane!
    Iz pouzdanih izvora znam da je uspravljen onaj prevrnuti pancir!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.