Papir trpi sve: Đilas za tabloide prešao put od "žutog lopova" sa 619 miliona do "lidera"

"Moramo da razgovaramo i svi sebe moramo da menjamo i pokazujemo veće poštovanje jedni prema drugima", rekao je Aleksandar Vučić u subotu, 9. aprila.
Papir trpi sve: Đilas za tabloide prešao put od "žutog lopova" sa 619 miliona do "lidera"
Foto: 021.rs

Vučić rečima, a urednici prorežimskih tabloida delima. Rečima da svi moramo da pokazujemo veće poštovanje jedni prema drugima, Vučić je odgovorio na pitanje da li će se sastati sa predsednikom Stranke slobode i pravde. 

I te reči Vučića shvaćene su doslovno, pa su tako tabloidi napravili, bar na neko vreme, otklon od pređašnjeg izveštavanja o ovom opozicionaru. Tamo gde bi, uobičajeno, išlo "žuti lopov", ovog puta bilo je "lider SSP" ili Dragan Đilas. 

Da građanima Srbije tumači postizbornu političku realnost našao se Željko Mitrović, koji se Đilasu u nekoliko navrata obraćao otvorenim pismima iznoseći razne detalje, od navodnog prebijanja članova porodice do "bahatog lopovluka". Kako je naveo kreator ružičaste Srbije, više nije važno ko koga voli ili ne voli, već mediji imaju obavezu da tretiraju sve parlamentarne grupe, za razliku od prethodnog perioda u kome mediji "nisu imali obavezu da tretiraju vanparlamentarne stranke". 
 
"Što se tiče 'Dragog Đikija', on je posle ovih izbora politička realnost koja se mora uvažiti, a to da li se njegova politička organizacija zove "Jedan od 619 miliona" ili drugačije, stvarno nije pitanje za medije... Nekako imam utisak da je posle desetak godina velikih tuča, mržnje i nedovoljno dobro artikulisanih političkih komunikacija između svih političkih aktera na javnoj sceni Srbije, možda došlo vreme i možda su se stekli uslovi i za formiranje ambijenta smanjenih političkih i socijalnih napetosti, polarizacija i tenzija, čiji je preduslov bio ulazak velikog broja političkih organizacija u parlament", objašnjava Mitrović.
 
Prethodnih godina Dragan Đilas je na naslovnicama Informera bio "fašista", pa je u jednom trenutku "opet ispao majmun", potom je bio "spreman na ubistva". Njegov lik osvanuo je uz naslov "Divljaci hoće rat", a usledilo je i "Šiptarski Đilas i Boško šalju žene i decu da napadnu Pink". Besni izraz lica Đilasa upotpunjavao je naslov naslovnice Informera "Zlo Đilas naredio opšti napad na Vučićevu decu". 
 
Srpski telegraf je, na primer, objavio fotografije nekoliko političara, među njima i Đilasa, uz naslov "Narkos Srbija". Postao je i merna jedinica za "tajkunstvo", pa je tako jednom prilikom naslovnica glasila "Babić tajkun kao Đilas". 
 
Između "čašćavanja" time da je "žuti lopov" i mantranja o 619 miliona, Đilas je optuživan i da Srbiju uvlači u rat ili pak da "traži krv", a ponekad bi radio u tandemu: "SKANDAL NAD SKANDALIMA Marinika i Đilas žele prolivanje srpske krvi".
Međutim, prethodnih dana, od najave Vučića da će se sastati sa predsednikom SSP-a, tabloidi menjaju svoj kurs. Put od "žutog lopova" do neutralnog i običnog "lidera SSP"-a bio je višegodišnji, ali je zato transformacija bila ekspresna.
 
Politikolog i naučnik saradnik Instituta za političke studije Dejan Bursać kaže za 021.rs da ova promena nije nešto što se i ranije nije viđalo. Kao najskoriji primer navodi ukrajinsku krizu, ukazujući na to da su tabloidi u poslednjih nekoliko nedelja vrlo jasno počeli da se određuju protiv Rusije, očigledno pripremajući javnost i za promenu spoljnopolitičkog stava Srbije. 
 
"Tako mi se i čini ova situacija, s tim što su Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić u povlašćenom položaju, uzevši u obzir medijski kontekst u Srbiji. Oni sebi mogu da priušte slanje različitih, često konfliktnih poruka, jer imaju dovoljno medija na raspolaganju, uz pomoću kojih mogu da iskontrolišu stav javnog mnjenja, bar onog dela koji je njima potreban", navodi Bursać.
 
Kako dodaje, SNS i Vučić su u poziciji da mogu da igraju dvostruku igru. S jedne strane Đilasa mogu da uvlače u zajedničku priču sa sobom, a nasuprot tome, mogu da napadaju preko tabloida.
 
"Mislim da njihovi glasači to lepo shvataju, oni veruju Vučiću i njima nije problem da on koketira ni sa Đilasom, ni sa EU ili Ukrajinom u ovom drugom primeru, jer oni imaju poverenja u njega i znaju da će on da ostvari 'rezultat', odnosno da će da se zadrži na svom kursu politike", zaključuje Bursać za 021.rs. 
 
Pre tačno tri decenije u čuvenom Feral Tribune-u odštampani su stihovi: "Budi listak žut i sretan/ Što se kako piri njiše/ Budi papir toaletan/ Kojim gazda usta briše". Trideset godina kasnije, prorežimski tabloidi su promenom načina izveštavanja o jednom političaru pokazali da se, zapravo, nisu ni malo promenili.
 
Sadržaj podržala organizacija The European Endowment for Democracy (EED).
  • ahahahahaha

    14.04.2022 03:34
    @P13
    U redu je sine, odi na izbore, mozda promenis nesto. :D
  • Nena

    14.04.2022 01:37
    Nazalost
    U drzavnoj ustanovi zaposleni je obavezan da donese BAR 20 sigurnih glasova, ime, prezime, opstina, adresa, godiste i broj telefona. Onda te ljude pozivaju i pitaju da li ce glasati za AV. Zaposlenom se preti da imaju mogucnost provere da li je odredjena osoba izasla na glasanje. Eto, to se desilo 3.aprila.
  • /

    13.04.2022 23:48
    /
    a ugovor sa narodom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.