Komersant: Vučić između dve vatre, nezadovoljstvo prvi put pokazuje i Moskva

Posle izbora u Srbiji naglo je povećan pritisak na Beograd da se priključi sankcijama protiv Rusije, a prvi put je za vreme ukrajinske krize nezadovoljstvo pokazala i Moskva.
Ovako piše moskovski dnevnik Komersant.
U članku pod nazivom "Srbiju napadaju sa svih strana - Beogradom su nezadovoljni i Zapad i Rusija", list piše da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se našao usred diplomatske vatre dve strane, napraviti niz koraka u susret Zapadu, ali da teško da će se okrenuti od Rusije.
Pritisak na Beograd predvodi Nemačka, koja se smatra ključnim partnerom Srbije u EU, navodi dnevnik i dodaje da je nemački predsednik Valter Štajnmajer prošle nedelje u čestitki Vučiću napomenuo da je koordinacija srpske spoljne politike sa EU, posebno prema Rusiji, uključujući i uvođenje sankcija, od ključnog značaja.
 
Komersant piše danas da su se time obistinile prognoze eksperata da će se pritisak EU i SAD na Srbiju posle izbora povećati.
 
"Od samog početka sadašnje krize u Ukrajini Zapad je procenio da je nenormalno da Srbija ostane jedina među članovima i kandidatima za EU koja se nije priključila sankcijama. Beograd je dobio prećutno odlaganje samo do izbora 3. aprila. Štaviše, Zapad nije bio zadovoljan ni činjenicom da je Srbija u proteklom periodu tri puta podržala antiruske rezolucije u UN, uključujući i onu nedavnu kojom je suspendovano članstvo Rusije u Savetu za ljudska prava", navodi Komersant.
 
List piše da je "novi i veoma neprijatni momenat za Vučića, koji pokušava da sedi na dve stolice", bilo to što je nezadovoljstvo njegovom pozicijom izrazila i Moskva.
 
List citira portparolku Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mariju Zaharovu koja je izjavila da Moskva ne razume predstavnike država koji teže nezavisnoj, izbalansiranoj politici, a koji govore da su podvrgnuti neviđenom pritisku zapadnih država i da zato idu na kompromise.
 
"Ne razumemo to. Znamo da se vrši pritisak. Ali, ako je reč o onima koji tvrde da su naši prijatelji, to je nemoguće razumeti", prenosi Komersant reči Zaharove.
 
"Prijateljski odnos prema Rusiji" Vučić može da pokaže već uskoro, čak i ako se i dalje ne priključi zapadnim sankcijama, kao i da se seti želje predsednika Vladimira Putina - da u Vladu Srbije uključi više političara koji su orijentisani na razvoj odnosa sa Rusijom, piše list.
 
Dnevnik navodi da je glavni partner Vučićeve Srpske napredne stranke - Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića, koji se u Srbiji smatra "jednim od ključnih proruskih političara".
 
Međutim, list ukazuje na izjavu premijerke Ane Brnabić da nema nikakvog dogovora o tome da će Dačić biti premijer.
  • Хајнал Чурушки

    18.04.2022 19:57
    Санкције
    Ако нам господа из ЕУ, УК и САД искрено желе добро онда би било ред да нас оставе на миру, или да нам барем врате Косово.Ако ће наше санкције стварно нанети штету Русији, а нама донети бољитак, у шта сумњам сећајући се свих обећања западњака и наших испуњења, ја сам за нашу потпуну неутралност и за добре односе са свима и наравно са Русијом.Ми смо само кап у мору политичких односа да би нашим пристанком да уведемо санкције Русији помогли брижном западу, а негативне последице би по нас биле несагледиве.Господо са запада оставите нас на миру да живимо, доста сте нам отели, доста нам је ваше бриге за наше "добро".
  • Buric

    18.04.2022 13:57
    5G
    Ahahahahahaha znaci dosao kraj !!!!
  • Rusko pitanje

    18.04.2022 13:41
    Rusko pitanje
    "Ne razumemo to. Znamo da se vrši pritisak. Ali, ako je reč o onima koji tvrde da su naši prijatelji, to je nemoguće razumeti."
    Šta je onda bilo 1992. godine?
    Pročitajte malo više o tome ovde: https://www.danas.rs/vesti/politika/zaharova-zaboravila-da-je-rusija-podrzala-sankcije-protiv-sfrj-i-srj/
    Kako ste vi (Rusi) podržali sankcije nad nama, a "prijatelji smo"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.