O čemu je Vučić razgovarao sa američkim senatorima?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa američkim senatorima.

On je imao sastanak sa predstavnicima Odbora za spoljne poslove Krisom Mardijem i Džin Šejhin, kao i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju kabineta predsednika Srbije, Vučić je istakao privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svedoči i glasanje Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim telima.
 
Senatori su naglasili značaj saradnje Srbije i SAD, istakavši da unapređenje odnosa dve zemlje vodi jačanju ekonomske i političke saradnje.
Vučić je istakao da je unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i da će trgovinska razmena ove godine dostići 1,2 milijarde dolara, kao i da se nada dodatnom intenziviranju različitih vidova saradnje i realizacije konkretnih projekata od obostranog interesa.
 
On je zahvalio i na podršci SAD na putu Srbije ka članstvu u EU i poručio da je to jedan od prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva i strateško opredeljenje Srbije.
 
Vučić je istakao i da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH, kao i da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno ekonomije.
 
Šejhin: Razgovara se o sankcijama Rusiji
 
Američki senator Kris Marfi izjavio je da Sjedinjene Američke Države (SAD) razumeju složene odnose koje Srbija ima sa Rusijom i izrazio nadu da će se sa Srbijom raditi, kako bi sa SAD i Ujedinjenim nacijama zaustavila "ničim izazvanu invaziju Rusije na Ukrajinu", koja predstavlja kršenje međunarodnih normi.
 
Američki senatori koji borave u Srbiji, Kris Marfi, Džin Šehejn i Tom Tilis, naveli su da su sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarali o jačanju ekonomskih, političkih i poslovnih veza Srbije i SAD, a na pitanje šta im je predsednik rekao povodom odbijanje Srbije da uvede sankcije Rusiji, Šahejn je rekla da se o tome i dalje razgovara i da će se razgovarati i u budućnosti.
 
"Mislim da smo objasnili", rekla je ona, a to je i predsednik Vučić rekao – "da budućnost Srbije leži sa ostatkom Evrope, na Zapadu. Zemlja se kreće u tom smeru, trgovinske veze, poslovne veze, investicije".
 
"Ako je to namera, onda bi i spoljna politika trebalo da bude usklađena sa EU. Ono što se događa u Ukrajini je kršenje međunarodnih normi", kazala je Šahejn.
 
Ona je istakla da je Zapadni Balkan veoma važan za Sjedinjene Države i, posebno u ovom vremenu krize, nada je da će demokratije u Evropi biti zajedno u trenutku kada se Ukrajina suočava sa ničim izazvanim ratom.
 
Marfi je rekao da je svrha posete senatora da naglaže važnost bilateralnih odnosa Srbije i SAD, navodeći da su na sastanku sa Vučićem preneli želje za jačenjem odnosa, ali i brigu sa kojom se svet suočava posle invazije Rusije na Ukrajinu.
 
Naša nada je da ćemo moći da izgradimo koaliciju sa partnerima širom sveta, koji su voljni da nateraju Moskvu da se ova neisprovocirana invazija zaustavi i da pošaljemo poruku da nema tolerancije za Rusiju, rekao je Marfi.
 
Istakao je da SAD podržavaju nameru Srbije na nastavi proces evropskih integracija, koji traje duže nego što bi neki voleli da vide.
Marfi je ocenio da je sukob u Ukrajini prekretnica za ceo svet i najznačajniji upad velike sile na teritoriju druge zemlje posle Drugog svetskog rata.
 
"Ako demokratije sveta ne stanu i zajedno deluju kako bi obezbedili da Rusija plati ceh, onda su i drugim velikim nacijama vrata otvorene da učine isto u drugim delovima sveta. Srbija je saveznik SAD, razumemo da ima duboke kulturne, istorijske i ekonomske veze sa Rusijom, ali ovo je trenutak u kojem je veliki rizik ako mi kao demokratske zemlje ne pošaljemo jedinstvenu poruku o posledicama ponašanja Rusije u Ukrajini", rekao je Marfi.
 
Kako je dodao, njihova nada je da će biti uz Srbiju narednih nedelja i meseci, kako bi se poslala ta poruka Rusiji.
 
Marfi je naveo da je i Kosovo bila tema razgovora sa Vučićem, najavljujući da će senatori ove nedelje otputovati i u Prištinu.
 
"Razočarani smo što nema napretka u primeni (Briselskog) sporazuma. Uslovi za dugotrajni mir i za priznanje već postoje, a sada je na obe strane da primene te korake iz inicijalnog sporazuma", ocenio je Marfi.
 
Sjedinjene Države i EU ostaju angažovane u dijalogu, kazao je Marfi, ali ih brine što Ukrajina i razgovori sa Srbijom o krizi u Ukrajini mogu da prevladaju značaj razgovora o budućim odnosima Srbije i Kosova.
 
"O tome smo razgovarali sa Vučićem, a razgovaraćemo i u Prištini, gde ćemo izvršiti pritisak na vlasti da ispune obaveze iz sporazuma", najavio je Marfi.
 
Upitan o nabavci oružja od Kine, Marfi je rekao da na dugi rok svaka zemlja mora da donese odluku da li je dobro svoju bezbednost vezivati za Kinu.
 
"Ako je namera da budete deo EU, onda nije u dugoročnom interesu da razvijate bezbednosne odnose sa Kinom", dodao je.
 
Senator Tilis pridružio se izjavama da su SAD spremne da jačaju saradnju sa Srbijom i da podrže njenu evropsku budućnost.
 
"Rusija je vojno napala suverenu zemlju i mi, kao i naši zapadni saveznici, moramo biti zajedno kako bismo učinili da odgovara za to", dodao je on.
 
Tilis je rekao da zemlja koja teži ka članstvu u EU iz tehničkih razloga treba da razmotri aspekte kupovine oružja iz Kine.
  • Andrija Šrek

    20.04.2022 12:24
    ...
    Marfi je zaboravio da Srbija NIJE demokratska zemlja.
  • Лиманац

    20.04.2022 12:11
    Мени се чини да је ово било само још малко завртања руку.
    После безличних саопштења типа "наша сарадња је врло значајна", видећемо тек касније на шта је све пристао.
    Што ће, опет, бити прикладно умотано, да народ лакше прогута...
  • Обсервер

    20.04.2022 12:00
    Драги гости
    Све такве добронамерне госте, пре разговора, по протоколу, прво провести туром трагова *милосрдног анђела* ! Бар, новосадске мостове, зграду генералштаба, зграде и спомен плоче ртв НС и ртв БГ и бар спомен плочу мале Милице. Ако имају времена , онда и јужни сектор бомбардовања. Не морају да оставе цвеће.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.