Grupa Ukrajinki na obuci za uklanjanje mina na Kosovu: Svaka pomoć je oblik otpora ruskoj invaziji

Grupa žena iz Ukrajine stigla je na Kosovo, gde će u naredne tri nedelje biti deo obuke za uklanjanje neeksplodiranih sredstava.
Grupa Ukrajinki na obuci za uklanjanje mina na Kosovu: Svaka pomoć je oblik otpora ruskoj invaziji
Foto: Pixabay

One čine prvu grupu koju obučava kompanija iz Peći, specijalizovana za upravljanje rizicima od eksplodiranih ostataka rata, izveštava N1.

Napustile su privremeno svoje porodice i zemlju u ratu, ali im je cilj jasan: pomoći svojoj Ukrajini suočenoj sa ruskim napadom na bilo koji mogući način.

Anastasija, Katerina i Julia su samo tri od ukupno osam Ukrajinki koje su došle na Kosovo da bi pohađale tronedeljnu obuku deminiranja, koja će im pomoći da počnu sa čišćenjem njihove zemlje preplavljene eksplozivnim napravama.
 
"Bilo koji način na koji mogu da pomognem mojoj zemlji je oblik rezistencije ruskoj invaziji. Deminiranje je već počelo, jer je ljudima potrebna zemlja odmah, pa je neophodnost za novim deminerima velika", kaže za N1 učiteljica Anastasija Minčukova.
 
Trening je omogućen samo ženama, jer muškarcima nije dozvoljeno da zbog rata napuste Ukrajinu. Zbog toga je Katerina, koja radi za švajcarsku fondaciju za deminiranje, privremeno ostavila troje dece i muža, da bi učestvovala u obučavanju za identifikovanje i deminiranje eksplozivnih naprava.
 
“Kao majka znam koliko je ozbiljan ovaj problem, naročito kada imate decu. Suočavamo se sa problemom visoke kontaminacije sa različitim eksplozivnim napravama i u momentu kada naša deca naiđu na ove naprave, njihova bezbednost biće ugrožena, pa je ova obuka veoma važna", navodi Julia Katelik iz Kramatorska.
 
Obuka grupe Ukrajinki se obavlja u Peći, gde je sedište specijalizovane kompanije MAT, koja na Kosovu funkcioniše od 1999. godine. Kažu da su ponosni što njihovo iskustvo mogu preneti drugim zemljama koje se nalaze u sličnoj situaciji kao Kosovo posle rata.
 
“Trudimo se da zbog osetljive situacije i rata koji se tamo i dalje vodi ne vršimo pritisak, ali su naša predavanja sistematična i progresivna, i verujemo da će rezultati biti dobri”, ističe instruktor Artur Tigani.
  • Neko

    09.05.2022 11:42
    Samo kazem
    Pa kako nisu isle na obuku u republiku Srpsku, pola Bosne su razminirali tamo?!
    Eee ko ih ne zna....
    Z
  • Aleksej

    09.05.2022 07:52
    fuuujjjjj
    Jeftina pateticna propaganda.
  • proka

    09.05.2022 07:27
    ? ? ?
    iz Ukraine izbeglo preko pet milionaljudi?
    od toga preko milion u Rusiju ??
    žene dolaze na obuku za razminiravanje ( od sve silnog NATOa ) na Kosov ???
    po naašem zvaničnom stavu ( i preambulu ) u Srbiju ????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.