Struja, gas, pelet, ugalj, drva: Kako ćemo se grejati ove zime?

Potrošači u Srbiji su ove godine, mnogo ranije nego ikada pre počeli da se snabdevaju ogrevom.
Struja, gas, pelet, ugalj, drva: Kako ćemo se grejati ove zime?
Foto: Pixabay

Iako je zima još daleko, na stovarištima kažu da su zatrpani porudžbinama, a da su zalihe sve tanje, piše Euronews Srbija

Uglja gotovo da i nema na lagerima, dok drva veoma sporo stižu iz prerade, a ni isporuke peleta nisu ujednačene, pa ga na pojedinim stovarištima uošte nema. 
 
Zajednička karakteristika za sve vrste ogreva je da im je cena drastično skočila.
 
Struja
 
Za mnoge, koji nemaju opciju da izvdoje novac za ogrev ranije, jedini siguran izbor je grejanje na struju. Analitičari, međutim, smatraju da ni električna energija neće biti jeftina opcija, a pitanje je i koliko će biti sigurna s obzirom na stanje u našem elektroenergetskom sektoru. 
 
U Elektroprivredi Srbije za Euronews Srbija su rekli da još nisu podneli zahtev za promenu cene električne energije za garantovano snabdevanje. Pojedini stručnjaci su više puta isticali da je za opstanak EPS-a neophodna korekcija cena od 30 odsto, mada smatraju i da bi to bio veliki udar na novčanike građana.
 
Cena struje u Srbiji je trenutno među najjeftinijim u Evropi, a 100 kilovat-časova u najjeftinijoj tarifi, za potrošače koji troše manje od 5.000 kilovata košta oko sedam evra. 
 
Gas
 
Oni koji za grejanje koriste prirodni gas već nekoliko godina za istu potrošnju imaju i iste troškove jer se cena kubnog metra gasa nije menjala već nekoliko godina i on košta oko 40 dinara, u zavisnosti od distributera.
 
Predsednik Skupštine Udruženja za gas u Srbiji Vojislav Vuletić kaže za Euronews Srbija da je u ovoj situaciji kada je vrlo malo povišena cena ruskog gasa za Srbiju, ne bi trebalo da dođe do značajne promene cene za domaćinstva.
 
"Inflacija će pokriti ovu malo višu cenu gasa koja je dogovorena. Ne očekujem poskupljenje za potrošače u većem iznosu od 9,6 odsto, odnosno u visini inflacije. Nema razloga da poskupi više", rekao je Vuletić.
 
Pelet
 
Miloš Radonja sa stovarišta Iskra za Euronews Srbija kaže da trenutno za potrošače nisu problem samo visoke cene ogreva, već to što ih ima malo ili gotovo i nema. On ističe da nikada nije u aprilu i maju bila ovolika potražnja za drvima, ugljem i peletom.
 
"Uvek smo od aprila do avgusta imali letnje cene koje su bile povoljnije.Ove godine smo brzo prodali lager koji nije bio velik, jer je usporena nabavka svih vrsta ogreva. Potražnja je više nego udvostručena", kaže Radonja.
 
On napominje da je pelet oborio sve rekorde kada je u pitanju cena i da je od oko 22.000 dinara, koliko je bio u predsezoni prošle godine, sada dostigao cenu od 42.000 dinara.
 
Ugalj
 
Ugalj su mnogi izbegavali proteklih godina, što zbog zagađenja, što zbog zbog toga što su u peletu prepoznali mnogo čistiju i komforniju mogućnost za loženje, a Miloš Radonja napominje da ni oni koji su nastavili da se greju na ugalj ne mogu računati na mirnu zimu, jer ni ovog ogreva nema dovoljno, a naročito onog kvalitetnog. Onaj najslabijeg kvaliteta sada košta oko 7.000 dinara.
 
"U septembru prošle godine je tona ruskog kamenog uglja, koji je najkvalitetniji bila 24.500. a sada je oko 42.800 dinara", kaže Radonja.
 
Snabdevanje ugljom moglo bi biti dodatno zakomplikovano zbog neodvoljne količine za Elektroprivredu Srbije. Kako su rekli za Euronews Srbija u EPS, ovo javno preduzeće će u naredne dve godine uvoziti ugalj za proizvodnju struje, jer naši kopovi nisu spremni za iskop one količine koja će nam biti potrebna.
 
Drva
 
Miloš Radonja sa stovarišta Iskra kaže da je cena ogrevnog drveta trenutno 9.400 dinara po kubiku, ali jako sporo stiže i nema ga dovoljno. Sa stovarišta Kopaonik poručuju da ima problema u nabavci, jer nove količine stižu sporo i nisu dovoljne, ali ukazuju i na problem sa nedostatkom radnika u drvoj industriji.
 
"Drvoseče iz Srbije su otišle u Bosnu da seku drva za platu od 3.000 evra, iz Bosne su otišli za Austriju gde dobijaju 5.000 evra i u našoj drvnoj industriji se žale da nemaju radnu snagu i da zbog toga ne mogu da obezbede ujednačenu isporuku. Tu ima dosta problema, jer neće imati ko ni da seče drva", kaže Tanja Aprcović Pejović.
 
Vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma" Igor Braunović je rekao za RTS da su cene ogrevnog drveta i peleta u Srbiji neopravdano visoke i da će prodavci morati da "prikoče" s poskupljenjem.
 
Tekst u celini čitajte na Euornews Srbija.
  • Kkk

    05.06.2022 22:54
    Tačno. I svakodnevno se izvlace drva iz sume. Naravno kad njihovi imaju ključ pa otključaju rampe i odu unutra,iznesu i nikome ništa. A kad izbije frka onda radi drljača da sakrije tragove na putu. Eee a slike imaju neizbrisive tragove. Direktoru smena!
  • Mrki

    05.06.2022 21:43
    U corku
    Grejanje tri obroka cisto da se prezimi.
  • Merilin Monroe

    05.06.2022 20:45
    Ovaj saziv NPFG je najgori ikada!!!! U Ledincima mesecima iznose šleperima a sada kada je red da meštani sebi kupe ogrev za njim nema. Devastiran put,suma ogoljena…a njihov pajtos svakodnevno volovima iznosi i prodaje. Sve će se uskoro naći na televiziji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.