Cene goriva: Novo poskupljenje, benzin skuplji za pet dinara, dizel za tri dinara

Na pumpama u Srbiji gorivo će od danas ponovo poskupeti, pa će evrodizel umesto 206 dinara za litar biti 209, a motorni benzin evropremijum BMB 95 će koštati 198 umesto 193 dinara za litar.
Cene goriva: Novo poskupljenje, benzin skuplji za pet dinara, dizel za tri dinara
Foto: 021.rs

Ovo je treća nedelja zaredom kako su poskupele obe vrste goriva čija je cena ograničena uredbom Vlade Srbije, prenosi RTS.

Vlada Srbije produžila je 31. maja trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 30. juna 2022. godine.

U tekstu Uredbe o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte navedeno je da je neophodno produžiti period važenja ograničenja cena na još 30 dana.

Najviša maloprodajna cena evro dizela, prema uredbi Vlade, dobija se kada se prosečna veleprodajna cena ovog derivata uveća za sedam dinara.
 
Isti način obračuna važi i za maksimalnu cenu evro premijuma BMB 95 - prosečna veleprodajna cene ovog derivata na teritoriji Srbije uvećana za sedam dinara.
  • My

    11.06.2022 16:30
    Nikada ovde pomaka.
  • @Marko

    11.06.2022 15:20
    Ne vidim ja da komentatori nešto puno kritikuju Rusiju.
    Uostalom prodaju NIS-a su potpisali Tadić (DS) i Koštunica (DSS).
    Skoro svi koji sada predstavljaju prodemokratsku opoziciju bili su tada u DS-u funkcioneri pa je to njima na teret. Uostalom osvojili su 14% glasova, prošao cenzus i taj DSS, Bajatović-Dačić 13%, ostalo skoro sve SNS. Tako da toliko o mišljenju i glasanju naroda o tome..
    Ubedljivo najveći udeo nafte će se kupovati iz Iraka.
  • Marko

    11.06.2022 10:58
    @Dark Veber
    Pokušaću da ti objasnim ono što na vidiš ili nećeš da vidiš:
    Svaki od 36 komentatora na koje referišeš zna da je nafta na svetskom tržištu poskupela, i to nije sporno.

    1. Ono o čemu komentatori govore je da je predsednik (sa punim pravom) naveo činjenicu da se deo goriva koji trošimo crpi i prerađuje u našoj zemlji, te se cene u ovakvim situacijama moraju korigovati. Kao što čoveku koji ima svoj paradajz u bašti, za njegovu potrošnju cena nije ekonomska, nego proizvodna, dakle, ni cena dela goriva (30% po rečima predsednika) nema veze sa cenama na međunarnodnom tržištu.

    2. Ako se već Srbija decenijama poziva na to da su nam Rusi braća ili u najmanju ruku odan partner i prijateljski nastrojena zemlja (a većina našeg sveta u to veruje), zašto nam se ne objasni zbog čega takav partner i brat nam prodaje gorivo po ekonomskoj ceni a ne po bratskoj? Tim pre što je trošak za njih zanemarljiv: nas ima 6 miliona od kojih polovina ne voze kola. Dakle, treba obezbediti gorivo za krhku privredu i jedan omanji grad u Rusiji. Opet za tebe plastičan primer: tebi tvoja majka ili neće naplatiti ručak, ili će (ako stalno jedeš kod nje) reći: donesi mi namjernice i ja ću pripremiti ručak za nas. A eto, naši prijatelji i braća na koje se predsednik poziva ne žele da naši odnosi budu prijateljski ili bratski zasnovani, nego ekonomski.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija