Sajt Republičkog geodetskog zavoda na meti hakera, notari ne mogu da overe ugovore

Servisi Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) ne rade, jer je došlo do hakerskog napada na sisteme ove ustanove.
Sajt Republičkog geodetskog zavoda na meti hakera, notari ne mogu da overe ugovore
Foto: Pixabay

To je razlog zbog koga notari od juče ne overavaju ugovore.

Informaciju je potvrdio i RGZ, koji u saopštenju navodi da je od utorka, 14. juna, "IT infrastruktura Republičkog geodetskog zavoda meta intenzivnog hakerskog napada".
 
"Radi zaštite podataka, Republički geodetski zavod je aktivirao sve bezbednosne protokole i zaključao celokupan informacioni sistem RGZ-a. Servisi RGZ-a zbog toga neće biti dostupni spoljnim korisnicima dok se pretnja ne otkloni kako bi se sprečila ugroženost sistema i podataka", navodi se u saopštenju.
 
Takođe, u RGZ kažu da intenzivno sarađuju sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, Bezbednosno informativnom agencijom i drugim državnim organima sa ciljem da se pretnja otkloni u što kraćem roku kako bi se što pre uspostavio normalan režim rada svih servisa.
  • Tako Treba

    15.06.2022 22:02
    Bitno da naplaćuju
    Onemogućen pristup, ali i dalje naplaćuju registrovanim korisnicima usluga.
    Do novembra pg. se plaćala taksa po broju preuzetih podataka, a onda su osmislili da se plaća i "mogao si, što nisi?", tj. plaća se i za 0(nula) podataka?
    Sad smo došli i do novog stanja, nema veze što se ne može pristupiti, ali mora se platiti!
  • Sasa

    15.06.2022 18:57
    SNS strucnjaci
    Garantujem da je neki sns debilni neradnik otvorio virus koji je kriptovao racunare u mrezi iz arhive koju je dobio na mail.
  • Marina

    15.06.2022 17:58
    Ako budu rešavali problem hakerskog napada kao što rešavaju predmete građanima koji nemaju urgencije podići će sistem 2062.godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija