Zbog dojava o bombama znatno smanjen broj škola za polaganje završnog ispita - šta se sve menja?

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je spreman operativni plan za završni ispit.
Zbog dojava o bombama znatno smanjen broj škola za polaganje završnog ispita - šta se sve menja?
Foto: Pixabay

On je napomenuo da je, zbog bezbednosti, smanjen broj škola u kojima će se održati završni ispiti - sa 1.260 na 522.

"Činimo sve da predstojeći završni ispit protekne u najboljem redu i da deca budu bezbedna, da to ne bude traumatično iskustvo i za decu i za roditelje. U svakodnevnom smo kontaktu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i imamo detaljno razrađen plan aktivnosti za slučaj prijave bombe u školama", istakao je ministar Ružić.
On je naveo da je Republička upisna komisija donela odluku o promeni procedure sprovođenja samog završnog testa i da se, zbog bezbednosti, redukuje broj škola u kojima će se polagati završni ispit.
 
"Smanjili smo za oko 60 odsto broj školskih objekata u kojima će se održavati završni ispiti. Taj broj je sada 522 od 1.260 koliko ih je bilo planirano u početku. Na nama je da garantujemo potpunu sigurnost, ali i da omogućimo da svi učenici imaju jednake uslove za polaganje testova", rekao je Ružić.
 
Prema njegovim rečima, svaka osnovna škola će obavestiti svoje učenike, kao i njihove roditelje, u kojim će se školama polagati završni ispit.
 
On je dodao je da su testovi odštampani, kao i da će biti odvezeni na lokacije u pratnji policije.
 
"Želimo da se unapred zahvalimo svima na razumevanju, pre svega roditeljima, a da učenicima poželimo da se u mirnom duhu pripreme za taj test i da upišu ono što su želeli", naveo je Ružić.
 
Preteći mejlovi na adrese škola
 
Podsetimo, kako bi se osigurala bezbednost učenika i nastavnika na predstojećem završnom ispitu, u svetlu sve učestalijih dojava o postavljenim bombama, već je ranije najavljeno smanjenje broj punktova gde će se raditi mala matura, odnosno gde god je moguće spajaće se dve, tri škole na teritoriji jedne opštine, pisao je Euronews Srbija.
 
Mala matura 2022 polaže se 27, 28. i 29. juna, a đaci rešavaju testove iz srpskog (maternjeg) jezika, matematike i kombinovani.
 
Koliko preteći mejlovi i dojave o postavljenim bombama mogu da poremete redovne školske aktivnosti na svojoj koži osetili su prethodnih dana i srednjoškolci. Naime, dojava o bombama stigla je u periodu kada maturanti gimnazija i srednjih stručnih škola polažu maturski ispit. 
 
Neke gimnazije odlučile su se da to obave onlajn, druge pak, da regularnost ne bi bila dovedena u pitanje, potražile su alternativni prostor gde će deca polagati. Nije bilo lako direktorima i nastavnicima da se snađu u novonastalim okolnostima, a posebno deci koja su bila pod dodatnim pritiskom - jer u prvom momentu nisu znali gde, kada i kako će braniti maturski rad.
 
U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za Euronews Srbija ranije su rekli da je njihov prioritet bezbednost dece i svih zaposlenih u školama, ali i da će sa policijom preduzeti sve preventivne mere kako bi se mala matura 2022 polagala u zakazanom terminu.
  • Dule

    22.06.2022 08:13
    @ Policajac
    To se zaista i radilo pre dvadesetak godina. Pošto su maltene bili sigurni da se radi o lažnoj dojavi. A ovo danas je farsa...
  • Eon

    22.06.2022 07:27
    Ako je i od Srba, mnogo je
    Dobro je što je ružić prvi potpredsednik vlade, da je slučajno drugi, bili bi u ozbiljnom problemu.
  • Posmatrac

    22.06.2022 05:54
    Matura
    Kada je uvodjena mala matura receno je da je bolje za decu da polazu u svojoj skoli, gde su navikli, a ne da idu u neku nepoznatu srednju skolu pa da tamo polazu prijemni i da se stresiraju. Eto dosli smo do toga da deca ponovo idu u neki drugi, nepoznati prostor da polazu maturu a ne prijemni ispit. Ukinite maturu posto nicemu ne sluzi i vratite normalno prijemne ispite za one skole gde se prijavi vise kandidata nego sto skola prima. Isto vazi i za srednje skole i fakulteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija