Tadić za "Boston Herald": Konflikt u Ukrajini pokazao dvostruke standarde Zapada prema Srbiji

Predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je konflikt u Ukrajini pokazao nedoslednost zapadne politike.
Kako ocenjuje Tadić, ta nedoslednost se ogleda u tome što se teritorijalni integritet Ukrajine ne dovodi u pitanje, dok sa Srbijom to pravilo ne važi.
Tadić je u kolumni za američki list "Boston Herald" ukazao da su ti dvostruki standardi postavljeni i zvanično kada je Međunarodni sud pravde 2010. godine u suštini izbegao da odgovori na pitanje Srbije da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova kršenje međunarodnog prava.
Kako je saopšteno iz SDS-a, Tadić je podsetio američku javnost da je sud tada odgovorio da institucije koje su proglasile nezavisnost Kosova nisu akteri međunarodnog prava, pa u tom smislu se ne može ni govoriti o tome da li su ga prekršili, te da je "ovakav skandalozan odgovor suštinski izbegavanje da se odgovori na pitanje".
 
On je podsetio da je u vreme njegovih predsedničkih mandata upozoravao da će presedan koji se pravi na Kosovu otvoriti Pandorinu kutiju na sličnim žarištima širom sveta, pri čemu je posebno upozoravao na situaciju u Ukrajini.
 
"Tada, kao i sada, teritorijalni integritet Srbije i stavovi građana Srbije, koji su ostali privrženi Kosovu kao delu svog nacionalnog identiteta i postojbini bili su očigledno nebitni", ukazao je Tadić.
 
On je dodao da ruski predsednik Vladimir Putin nosi odgovornost za napad na Ukrajinu, ali da "nije on otvorio Pandorinu kutiju relativizovanja poštovanja teritorijalnog integriteta".
 
"Dvostruki standardi ugrožavaju najveću prednost Zapada-njegov moralni autoritet i to u vreme kada druge velike sile i sile u usponu dostižu uticaj Zapada", rekao je nekadašnji predsednik Srbije u autorskom tekstu.
  • @@Uki

    04.07.2022 13:16
    Jelte, ko je uspostavio takve standarde i time doprineo nestabilnosti svetskog mira, istok ili zapad? Dobra je inače ideja da zapad nastavi da tako radi bez smetnji kao što radi već decenijama a da se obruše kritike na istok ako urade isto.
  • @Uki

    04.07.2022 12:11
    Dobro je da istok nema petostruke standarde, odgovaraju im samostalne DNR i LNR ali ne i Kosovo...
  • Uki

    04.07.2022 08:12
    S si s ful
    Zapad ima petostruke standarde. Kako im odgovara. Odgovara im samostalno Kosovo ali ne i DNR i LNR.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.