EU poziva Beograd i Prištinu na sastanak; Petković: Bili smo na korak od ozbiljnih sukoba

Evropska unija pozvala je Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu, izjavio je portparol EU Peter Stano i poručio da Unija pažljivo i sa zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova.
Stano je rekao da poziva umešane strane da ostanu mirne i poručio da moraju da prestanu sve "nekoordinisane i jednostrane akcije", kojima se ugrožava stabilnost i bezbednost na terenu i ometa sloboda kretanja.
"Nakon što je Kosovo prihvatilo zahteve visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost (Žozepa) Borelja i SAD da odloži planirane mere u vezi sa registarskim tablicama i ličnim kartama, uz uslov da se uklone sve barijere, EU je pozvala obe strane da se sastanu u Briselu da razgovaraju o putu ka napretku", rekao je Stano.
 
On je naveo da su dijalog i pregovori jedini način za rešavanje sporova.
"EU je bila i ostaje u bliskom kontaktu i sa Kosovom i sa Srbijom u cilju smirivanja tenzija, u bliskoj saradnji sa EULEKS-om, KFOR-om i međunarodnim partnerima, posebno sa SAD", poručio je Stano i dodao da se sva otvorena pitanja moraju rešavati dijalogom, kojem posreduje EU.
 
Petković: Sinoć smo bili na korak od ozbiljnih sukoba 
 
Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković optužio je vlasti u Prištini za "veoma ozbiljnu krizu", navodeći da je situacija na severu Kosova sinoć bila "na korak od ozbiljnih sukoba".
 
Petković je rekao da su "prištinske vlasti planirale da tokom noći pošalju više od 100 pripadnika jedinice ROSU sa desetinama vozila na sever Kosova".
 
Ocenio je da "pretnje Srbima na Kosovu ne prestaju", a da kosovski premijer Aljbin Kurti "svakog dana iznosi neistine".
 
Upitan za nastavak dijaloga, Petković je rekao da će delegacija Beograda doći u Brisel "čim Miroslav Lajčak uputi poziv".
 
"Nema alternative dijalogu, samo tu možemo da se dogovaramo", kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
 
Najavio je da će Beograd nastaviti da izdaje lične karte i registarske tablice Srbima sa Kosova, navodeći da time "ne krši nijedan sporazum, ali i da poštuje svoj Ustav i zakone".
 
Rakić: Priština da se uzdrži od jednostranih akcija
 
Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da su barikade koje su Srbi postavili na putevima na severu Kosova "reakcija na jednostrane poteze Prištine".
 
Pozvao je kosovskog premijera da se Srbima više ne obraća na srpskom jeziku jer kako je rekao, srpski narod "odlično razume" na svakom jeziku kakvu poruku Kurti šalje.
 
"To je poruka da nas ne vidi, kao da ne postojimo dole", kazao je Rakić i pozvao Prištinu da se uzdrži od jednostranih akcija.
 
Svečlja: Povređeno 11 osoba, oštećeni automobili
 
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je da je u događajima na severu Kosova u nedelju povređeno 11 građana, da su oštećeni neki automobili policije i građana od strane "nelegalnih oružanih kriminalnih struktura".
 
Kazao je i da zbog dezinformacija u vezi sa odlukama kosovske Vlade, "želi da uveri građane Kosova, kao i građane susedne zemlje, da će ulazno-izlazni dokument zameniti lična dokumenta pri ulasku i izlasku sa teritorije Kosova".
 
Ministar unutrašnjih poslova je saopštio da su neke barikade uklonjene, a neke druge počele da se udaljavaju.
 
"Radimo sa agencijama za sprovođenje zakona na uspehu ovog procesa. Uveravamo građane da se ovaj proces nastavlja u bliskoj saradnji policijskih jedinica. Institucije će u svakom trenutku biti spremne da pomognu građanima kojima će biti potrebne dodatne informacije", rekao je Svečlja.
 
Na zajedničkoj konferenciji za novinare, premijer Aljbin Kurti je izjavio da neće dozvoliti destabilizaciju situacije i ponovio da će primena odluka Vlade biti odložena u trenutku kada budu uklonjene sve barikade postavljene na severu.
 
Podsećamo, barikade su u nedelju postavili Srbi uoči početka primene odluka Prištine o registarskim tablicama i ličnim dokumentima. Nakon pritisaka iz međunarodne zajednice, Vlada Kosova je tokom noći pristala da odloži primenu tih mera za 30 dana.
  • Zdenko

    01.08.2022 21:31
    Pošto dizel, pošto struja, pošto gas, ko nam sedi u skupštini, koje televizije su dobile nacionalne frekvencije, ko kupuje Beograd na vodi i ko je rušio savamalu? A ne, nego frka na Kosovu.
  • Лиманац

    01.08.2022 19:55
    Косово и Метохија је Србија.
    Србија је увек спремна на дијалог, али Албанци са Косова и Метохије нису.
  • Realista

    01.08.2022 19:24
    U prevodu:
    Ćelavi bez ruku za kose se vuku...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija