Ako nema krava i mleka - neće biti ni mesa

Stočari koji proizvode mleko proizvode i meso, pa ako nema krava i mleka, neće biti ni junetine, rekla je predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski.
Ako nema krava i mleka - neće biti ni mesa
Foto: Pixabay
Bugarski objašnjava da je suštinski problem to što prerađivači neće da stočarima plate "ni približnu, a kamoli realnu cenu" njihovog proizvoda.
Na pitanje kako gleda na mere Vlade Srbije koje uključuju povećanje maksimalne cene mleka i smanjenje trgovačke marže, Bugarski tvrdi da je proizvodnja mleka najkomplikovanija proizvodnja u poljoprivredi.
"Ako imate sto faktora koji utiču, a pomerate jedan, dva ili tri, apsolutno nećete dobiti željeni rezultat", kazala je ona i dodala da će biti dobro ako se taj novac prelije u džepove primarnih proizvođača, a u suprotnom će se samo još više bogatiti prerađivači.
 
Suština celog problema je nastala davno, u momentu privatizacije, objašnjava ona i kaže da je po privatizaciji uspostavljen sistem koji je "apsolutno pogrešan u svakom segmentu".
 
Prema njenim rečima, stočari će imati hrane eventualno do januara da prehrane životinje, a ako se to ne promeni, sav potencijal će završiti u klaničnoj industriji i mleko nećemo proizvoditi.
 
Kazala je i da treba sprovesti kompletnu reformu sistema subvencija i da se napravi nacionalno udruženje farmera, kako bi mogli da se bore protiv zajedničkih problema.
 
Narodni poslanik i član skupštinskog Odbora za poljoprivredu Dejan Bulatović  napominje da su problemi i u voćarstvu i povrtarstvu, da ljudi masovno seku kajsije, breskve, a u Leskovcu bacaju paradajz i paprike.
 
Za uredbu Vlade kaže da će donekle pomoći, ali da nije dovoljna mera i neće promeniti mnogo stvari u mlekarstvu. Suština je, prema njegovim rečima, da je trebalo pribeći drugim merama, a Ministarstvo poljoprivrede treba da pomogne "da vratimo krave na selo".
 
"Nisu nam rekli šta je sledeći korak kako bismo smanjili uvoz, a povećali izvoz", kazao je Bulatović i dodao da bi za godinu dana mogla da se oseti ozbiljna promena, ako bi u Ministarstvu poljoprivrede postojala stručnost i ozbiljnost.
 
Kako kaže, neophodno je ukinuti akcizu na gorivo za poljoprivredu, povećati premiju za mleko i utvrditi garantovanu cenu. 
  • @Hm

    08.09.2022 11:49
    Pa ja bih rekla da se u tu vodu u koju je stavljeno malo belog praška i zovu ga mleko, samo još doda malo brašna i šećera i soli, i onda ga zovu jogurt.
  • M

    07.09.2022 19:28
    M
    I ovako,vise od pola gradjana nema para za meso!!!
  • Hm

    07.09.2022 17:09
    Hm
    Jogurt, pavlaka, sir, kefir, kajmak...od cega se pravi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.