Još milion evra iz budžetske rezerve za proizvodnju vakcine Sputnjik u Torlaku

Ukupno 125,3 miliona dinara (1,07 miliona evra) odobreno je iz tekuće budžetske rezerve za potrebe Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".
Još milion evra iz budžetske rezerve za proizvodnju vakcine Sputnjik u Torlaku
Foto: 021.rs
Nova ekonomija piše da je novac namenjen za plaćanje troškova nabavke aktivne farmaceutske komponente (supstance) koja je korišćenja za proizvodnju vakcine Gam-Covid-Vak (Sputnjik V), vidi se iz rešenja Vlade.
Do juna 2022. godine, "Torlak" je za proizvodnju "Sputnjik V" vakcine nabavio opremu i materijal u vrednosti od 10,1 miliona evra. Tada je Vlada iz budžetske rezerve odobrila i dodatnih 696 miliona dinara (oko 5,9 miliona evra).
Ministar Nenad Popović je u aprilu 2021. godine saopštio da je Institut "Torlak" potpisao Sporazum o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum, kojim se prenose podaci o procedurama i tehnologijama za proizvodnju vakcine "Sputnjik V" u Srbiji.
 
Nova ekonomija je viša puta tražila tekst sporazuma od Instituta "Torlak" i Ruskog fonda direktnih investicija, ali odgovore nije dobila.
 
Vakcina "Sputnjik V" koja se proizvodi u "Torlaku" je registrovana za upotrebu u oktobru 2021. godine, vidi iz podataka Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS). I u novembru iste godine ALIMS je doneo još jedno rešenje o registraciji vakcine za obe komponente.
 
Rešenje ALIMS-a važi do 2071. godine.
  • Brunova mama

    11.09.2022 18:24
    Bacanje novca koga nema u državnoj kasi. Koje tekuće budžetske rezerve! A ta vakcina nije se okazala kao dovoljno efikasna. Ali, važno je što je ruska. Užas. Kome će prodati tu vakcinu i ko će se ovde istom ponovo vakcinisati? Verovatno niko iole bolje obavešten.
  • Lajos

    11.09.2022 05:36
    Ugovori
    A ne, ne mozete da vidite ugovor, to je poslovna tajna ovi glodara-pljackasa koji su nam okupirali drustvo....
  • Jelana Tomić

    10.09.2022 14:04
    Teško da će te vakcine biti delotvorne protiv budućih sojeva, biće jedva 3% efikasne.

    Ljudi moraju da nauče da žive sa koronom već sada ako nisi već naučili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija