RATEL: Novi Pravilnik o prenosu broja ubrzava postupak prelaska iz jedne mreže u drugu

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) donela je novi Pravilnik o prenosivosti broja za usluge koje se pružaju preko javnih komunikacionih mreža na fiksnoj lokacij
RATEL: Novi Pravilnik o prenosu broja ubrzava postupak prelaska iz jedne mreže u drugu
Foto: 021.rs

Pravilnik stupa na snagu 14. septembra 2022. godine, a primenjuje se od 1. avgusta 2023. godine, saopšteno je danas.

Do tog perioda primenjivaće se, kako je naveo RATEL, odredbe trenutno važećeg Pravilnika o prenosivosti broja u javnim telefonskim mrežama na fiksnoj lokaciji.

Donošenju novog akta prethodila je analiza dosadašnje prakse u primeni važećeg pravilnika, pri čemu je uočeno da postoje uslovi za unapređenje postupka prenosa broja kako bi se korisnicima olakšao i ubrzao postupak prenosa broja, a istovremeno operatorima pružila mogućnost da efikasnije sprovode proceduru prenosa broja iz jedne mreže u drugu.
 
Promene koje donosi novi pravilnik u odnosu na važeće odredbe odnose se, između ostalog, na skraćenje rokova u procesu prenosa broja, zatim na preciznije definisanje odredaba u cilju smanjenja mogućnosti za različito tumačenje odredaba, posebno u delu koji se odnosi na odbijanje zahteva za prenos, kao i na propisivanje mogućnosti da se zahtev za prenos broja podnosi i elektronskim putem.
 
Za korisnike je najvažnije da je novim pravilnikom ukinuta mogućnost naplate prenosa broja od strane operatora primaoca, a na teret korisnika, mada je u praksi za korisnike i do sada postupak prenosa broja bio besplatan, kako u fiksnim tako i mobilnim mrežama.
 
Propisano je i da se zahtev za prenos broja može podneti i subotom, kao i sa tačno određenim datumom, a najviše 30 dana unapred. 
 
Za poslovne korisnike sa mnogo telefonskih brojeva važno je to da operatori imaju obavezu da dostave podatke o svim njihovim telefonskim brojevima, uz podatke o ugovoru i datumu isticanja ugovora za svaki od brojeva.

Teme

ratel
  • Liman

    12.09.2022 23:10
    Yettel
    Isti slučaj, samo je relacija SBB - Yettel
  • Slobodan

    12.09.2022 19:19
    Telekom - Yettel
    Već više od pola godine bezuspešno pokušavam da preselim fiksni broj iz Telekoma u Yettel mrežu. Slao sam zahteve i elektronski i pismeno predavao u Yettel poslovnicu u Novom Sadu ali Yettel je kao Kafkin roman jednostavno je nemoguće uraditi!!! Tuga!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.