Reakcije na zabranu šetnje Evroprajda: Poraz države, još jednom je kapitulirala pred huliganima

Izveštač Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je povodom zabrane šetnje Evroprajda da nije dobra vest produžena neizvesnost oko toga.
Reakcije na zabranu šetnje Evroprajda: Poraz države, još jednom je kapitulirala pred huliganima
Foto: Pixabay
Dodao je da ga ohrabruju signali da organizatori i vlasti nastavljaju da tragaju za izvodljivim rešenjem da se šetnja održi. 
 
Bilčik je ranije najavio da će doći u Beograd kako bi prisustvovao Evroprajdu, uprkos tome što vlasti najavljuju njenu zabranu.
PSG: MUP označio LGBT+ zajednicu kao legitimne mete 
 
Odlukom o zabrani šetnje u okviru Evroprajda, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) označilo je kao legitimne mete sve slobodomisleće ljude i pripadnike LGBT+ populacije koji su najavili da će se uprkos zabrani okupiti 17. septembra ispred Skupštine Srbije, ocenili su iz Pokreta slobodnih građana (PSG).
"Nemogućnost države da omogući bezbedno okupljanje jedne manjinske grupe koja ne zastupa ni jedan stav koji bi mogao doći pod udar Krivičnog zakonika predstavlja njen poraz i trijumf male grupe nasilnika koju podržavaju funkcioneri i poslanici vladajuće SNS, čime su pokazali celom svetu svoje pravo konzervativno i klerikalno lice", naveli su iz PSG.
 
Najavili su da će "doći na Evroprajd i učestvovati u odbrani slobode, prava i ravnopravnosti najugroženijih zajednica u Srbiji i tu i na svakom drugom mestu". 
 
DS: Država još jednom kapitulirala pred huliganima 
 
Demokratska stranka (DS) osudila je današnju odluku MUP, navodeći da je time država "još jednom kapitulirala pred huliganima i pokazala da oni uživaju njenu zaštitu, a ne građani Srbije".
 
"Ogromna je sramota i veoma zabrinjava to što je Ministarstvo unutrašnjih poslova rešilo problem potencijalnog nasilja tako što je zabranilo mirnu šetnju građana, pravo garantovano Ustavom i zakonom, umesto da preduzme mere protiv onih koji predstavljaju potencijalnu pretnju", naveli su iz DS.
 
Ta stranka je podržala organizatore Evroprajda u Beogradu i najavila da će se "u svakom slučaju" pridružiti šetnji 17. septembra.
 
Tepić: Podržimo sugrađane mirnom šetnjom u subotu
 
Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ocenila je da se država povukla pred huliganima i priznala da su jači od nje.
 
"Da Vlada Srbije nije u ostavci, ministar Aleksandar Vulin morao bi biti momentalno smenjen. Godinama ga gledamo kako paradira u lažnoj uniformi, kako prisustvuje raznim vežbama, hapšenjima, ubeđujući nas da je policija jaka i osposobljena da brani javni red i mir. Današnjom odlukom je to sve demantovao“, navodi Tepić.
 
"Kao podrška našim LGBT+ građanima koji se bore za svoja prava kroz mirnu šetnju, u subotu ću šetati zajedno sa njima i pozivam sve ljude da ih u tome podržimo, a nasilje i ovaj slom policije i države osudimo", izjavila je Marinika Tepić.
 
Ne davimo Beograd: Svima omogućiti da slobodno slave svoju različitost 
 
Pokret Ne davimo Beograd zatražio je da se "svim građanima omogući da slobodno slave svoju različitost". 
 
"Oko ljudskih prava nema kompromisa. Borba za solidaran i slobodan grad jeste ono čemu svakodnevno težimo i to su osnovne vrednosti bez kojih nema istinske promene u našem društvu", izjavio je šef odborničke grupe Ne davimo Beograd i koalicije Moramo u Skupštini Beograda, Dobrica Veselinović.
 
"Niko nije slobodan, dok svi nismo slobodni. Vidimo se u subotu da se zajedno borimo za solidarno društvo po meri svih nas", naveo je Veselinović.
  • @R

    14.09.2022 09:28
    Istina nisu svi huligani, vecina su samo losi ljudi.
    Ne moze neko biti dobar covek i u isto vreme fasista, nacista, homofob, ma koliko spolja delovao kao posten domacin covek.
  • Nemanja

    14.09.2022 08:14
    @R

    Slažem se da termin nije odgovarajući pošto je blago romantizovan, kao recimo izraz "gusari" ili "banditi", pa može neko da pomisli i da ima pozitivnu konotaciju. Pravi naziv za vas je"zatucana govna", a za vaše bradate čike "lopovska zatucana govna". Jel tako bolje?
  • Vigo

    14.09.2022 08:02
    Očekivano
    U državi kakva je Srbija, bre, ništa drugo se i nije moglo očekivati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.