Osmaci imaju rok do 30. decembra da se opredele za treći predmet na maloj maturi

Osmaci ove školske godine, kao i naredne generacije učenika, izjašnjavaće se do 30. decembra o tome koji će test, od pet ponuđenih predmeta, raditi kao treći na završnom ispitu.
Osmaci imaju rok do 30. decembra da se opredele za treći predmet na maloj maturi
Foto: Pixabay
Izjašnjavanje se vrši pisanim putem u školi ili elektronski na portalu Moja srednja škola.
U slučaju da učenici predomisle i žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu, moći će to da učine u školi do 1. februara 2023. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.
 
Završni test na kraju osnovne škole se polaže rešavanjem tri testa iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i testa iz prirodnih ili društvenih nauka po izboru učenika iz nastavnih predmeta biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija.
  • Stohadin

    05.10.2022 07:42
    Matura
    Treba kao nekad. Zbir uspeha od 5-8 plus diplome (vukova itd) i to vam je to.
    Za kraj srednje ide izabrani predmet iz kojeg se polaže matura.
  • Ana

    04.10.2022 11:06
    Opet neki eksperiment
    Maturu treba ukinuti, ionako ničemu ne služi.
  • Pera

    04.10.2022 10:21
    Treci test
    Da li ce sve srednje skole priznavati sve testove? Ili ce neke skole traziti bas odredjene testove sa mature?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.