Sindikalci pisali Vučiću: Pola miliona nerešenih zahteva u katastru

Broj nerešenih zahteva u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) se poslednjih nekoliko godina sa 150.000 utrostručio na više od 500.000.
Sindikalci pisali Vučiću: Pola miliona nerešenih zahteva u katastru
Foto: 021.rs
To navode tri sindikata RGZ-a u otvorenom pismu koje su poslali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, prenosi Nova ekonomija.
Jedinstvena organizacija sindikata Nezavisnost, Sindikat zaposlenih RGZ i ASNS u otvorenom pismu navode da su izostale reakcije nadležnih institucija o načinu rukovođenja Republičkim geodetskim zavodom i "sve jasnijim urušavanjem" te institucije.
"Broj drugostepenih žalbi je nepoznat, a način njihovog rešavanja je tema za ozbiljnu istragu nadležnih organa", dodaje se u saopštenju.
 
U pismu se navodi da se na brojne argumente i dokaze niko ne oglašava, a oni koji su nadležni se ne mešaju u svoj posao.
 
"Sindikatima su nedavno dostavljene informacije o nepokretnostima koje su u vlasništvu direktora Borka Draškovića i ljudima koji su sa njim povezani. Uvidom u Registar imovine koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije utvrdili smo da ima neprijavljenih nepokretnosti i u skladu sa time podneli prijave Agenciji i Višem javnom tužilaštvu. Umesto da dobijemo informacije o pokrenutom postupku, u Registru se preko noći pojavljuju neke nepokretnosti na koje smo ukazali", piše u saopštenju tri sindikata RGZ.
 
U periodu od 2014. godine do danas prosečna plata katastarskog referenta je sa nivoa prosečne zarade u Srbiji, kako piše u saopštenju, stigla do nivoa minimalne zarade.
 
"Istovremeno je primetno da je direktor RGZ-a uvećao svoje imovno stanje i broj nepokretnosti. Samo za stan u Beogradu i apartman na Kopaoniku koji vrede oko 300.000 evra, potrebno je da radi 18 godina i prima platu direktora RGZ-a", navodi se u saopštenju.
 
Katastar nepokretnosti bio je blokiran 14. juna ove godine i blokada je trajala do 11. jula. Sindikati pdosećaju da su tražili da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal izađe sa izveštajem o tom događaju.
 
"I pored činjenice da je MUP još 4. avgusta ove godine dostavio svoj izveštaj Tužilaštvu, u javnosti nema zvanične informacije za blokirani katastar. Istovremeno, protiv predstavnika sindikata RGZ-a se podnose besmislene i lažne prijave o njihovom navodnom učešću u hakerskom napadu na RGZ", navodi se u pismu.
 
Predsednici sindikata su suspendovani i udaljeni sa posla upravo zbog toga što su se obraćali predsedniku Srbije i predsednici tehničke Vlade i tražili da se utvrdi i objavi istina i utvrdi odgovornost, piše u otvorenom pismu.
  • Igor

    09.10.2022 12:33
    Ne razumem jedno, doneseš im sve papire, svi okolo urade svoje a katastar dve godine ne donosi rešenje!? Pokušavam da shvatim način njihovog rada i zaključujem da su oni najveći neradnici u Srbiji. Ne znam ko odlučuje da li predmet treba da se reši, radnik ili direktor, šef ili onaj na šalteru?
  • Macak

    09.10.2022 11:05
    I 18 hiljada predmeta
    nereseno od 2012 e godine za duplu prodaju stanova gde se bivsi vlasnici prevaranti koji su pet puta prodali JEDAN TE ISTI STAN setaju na slobodi a pet porodica nakon placenih 50 hiljada eura svako zivi kao podstanar jer drzava Srbija je jedina u Evropi koja dozvoljava KUPOVINU STANOVA ZA GOTOVINSKI NOVAC BEZ POREKLA NOVCA.

    Donesete kesu sa parama iz Madagaskara date kesu sa parama sa Madagaskara prodavcu stana u Novom Sadu,Vojvodini ili bilo gde u Srbiji ukljucujuci i Beograda i nakon toga prodavac i kupac overe ugovor o kupoprodaji stana sa pecatom Republike Srbije.

    Postali ste vlasnik stana sa kesom para iz Mozambika i da Vas niko nista nije pitao "Odakle Vam para".

    Ako nesto ostane "preko" zna se kome ide.


  • Jaa

    09.10.2022 10:47
    sve su u pravu, mafija, posteni nomogu da upisu a izmisljene adrese se upisuju, razbiti krimi organizaciju I odgovornosti uz obestecenje, pozzz

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.