Udruženje Zaštita potrošača i PSG: Ako se odloži grejna sezona, računi moraju biti smanjeni

Predsednik beogradskog odbora Pokreta slobodnih građana Vladimir Pajić upozorio je da, ukoliko dođe do odlaganja grejne sezone, ona mora da se umanji procentualno za dane kada neće biti te usluge.
Udruženje Zaštita potrošača i PSG: Ako se odloži grejna sezona, računi moraju biti smanjeni
Foto: 021.rs
"Građani nisu krivi za situaciju u energetskom sistemu Srbije, već je postojeće stanje izazvano neprofesionalnim upravljanjem i raznim malverzacijama koje ne mogu biti u potpunosti prebačene na račun stanovnika Beograda i drugih gradova", rekao je Pajić.
Kako je istakao, građani cele godine plaćaju punu cenu koja im je propisana za grejanje i računaju na početak grejne sezone 15. oktobra, bez obzira na temperaturu i meteorološku situaciju, tako da ukoliko do odlaganja dođe, računi moraju biti umanjeni.
"Zbog ovakve mere može se očekivati da građani koji imaju alternativne načine dogrevanja povećaju potrošnju struje, pa do planirane uštede energije na koju vlast računa, neće doći, ali će ta "ušteda" biti dodatni trošak građanima koji su već platili svoje obaveze", zaključio je Pajić.
 
Udruženje Zaštita potrošača: Umanjiti račune
 
Odlaganje grejne sezone bez proporcijalnog umanjenja računa vodi daljem produbljivanju problema nezakonite prekomerne naplate grejanja, upozorilo je danas udruženje Zaštita potrošača.
 
Predsednik Udruženja Nenad Bumbić naveo je u pisanoj izjavi da svi korisnici daljinskog grejanja, kojima se ta usluga naplaćuje po površini svake godine toplanama plaćaju propisanu količinu toplotne energije iako toplane isporuče znatno manje energije nego što naplate.
 
"Većini potrošača, toplane u Srbiji naplate između 20% i 40% više energije nego što isporuče. Mi razumemo da je energetska situacija takva da moramo da štedimo i to niko ne spori, ali to ipak ne znači da je fer i zakonito potrošačima naplatiti grejanje i u periodu kada oni moraju da imaju grejanje, a nemaju ga", ocenio je Bumbić.
 
On je zatražio da se "računi za grejanje umanje srazmerno dužini odlaganja početka grejne sezone", podsetivši da su Beogradske elektrane između 2016. i 2020. godine nezakonito Beograđanima naplatile za grejanje više od 24 milijarde dinara nego što su se smelo po zakonu.
 
"To znači da su vlasniku prosečnog stana od 60 kvadrata u Beogradu, Beogradske elektrane naplatile grejanje 35.000,00 dinara više nego što su smele po zakonu", naglasio je predsednik udruženja Zaštita potrošača. 
  • Natasa

    22.10.2022 00:49
    Lopovluk
    Uzas. Kakva stednja pa svi se dogrevamo. Nemaju energente to je prava istina
  • Sonja Nikolic

    21.10.2022 14:53
    samo predlog, prazna prica
    Sasmo predlozi, rekao je ovo, rekao je ono,a rezultata nigde. I dalje plaćamo gradu nesto sto ne dobijamo. U vreme kad su cene ovolike, i treba da se štedi, nas država još više dere. Ima li odgovora od nadleznih?
  • Milos

    12.10.2022 23:20
    Znaci onoliko koliko odloze, izracunati koliko je to procenata od grejne sezone znaci ako je 15 dana od 4 meseca to je 1/8, znaci traziti da se nadoknadi 1/8 onoga sto smo platili tokom cele godine+ kamate na sve to.. TO JE JEDINI ISPRAVAN NACIN, srazmerno, a ne umanjivanje samo jednog meseca, jer placamo cele godine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.