Srpska lista: Od nedelje protesti u Kosovskoj Mitrovici

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da će u nedelju početi protesti u Kosovskoj Mitrovici.
Kako je rekao, protesti se organizuju zbog nedavnih odluka Prištine o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama, ali i smene komandira Direktorata kosovske policije regiona sever Nenada Đurića.
"Nikada nećemo stati, nikada se nećemo umiriti i ono što je posebno važno - biće to demoktatski i nenasilan otpor. Protesti će zaista biti mirni, ali na kraju niko ne zna šta će se na terenu izroditi", rekao je Rakić.
Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Kosova i Metohije doneće u subotu odluku o tome da li će napustiti prištinske institucije, što su više puta najavljivali, a Rakić navodi da će to "zavisiti od toga kad to od njih bude tražio narod".
Komandir Đurić, koji je suspendovan zbog toga što je kazao da policajci na Severu neće izdavati opomene za vozila koja nisu preregistrovana, izjavio je da "više neće da bude deo laži, već istine" i da zbog toga ne želi više da bude pripadnik Kosovske policije.
 
"Ne želim više da budem pripadnik Kosovske policije, zato što hoću svetla čela i čista obraza da izađem pred Božjim sudom", naveo je.
 
Petković: Videće se koja zastava treba da se vijori na severu Kosova 
 
Direktor Kancelarije Vlade Srbije Petar Petković izjavio je da će politički predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije, kao i predstavnici svih drugih institucija, "sami doneti odluku o eventualnom napuštanju prištinskih institucija i da će o tome obavestiti Beograd".
 
"I svakako, šta god da je i kako god da je, mi nikada nećemo odustati od svog naroda jer to u kojoj zemlji, odnosno kojoj državi žive, moći će svi dobro da vide i u nedelju i u danima koji su ispred nas, pa da se vidi da li na severu (Kosova i Metohije) treba da se vijori plavo-žuti ili crveno-crni barjak ili naša srpska trobojka", kazao je Petković.
 
On je naveo da Srbi na Kosovu "dobro znaju da je Srbija njihova jedina država i da i policajcima i drugima u prištinskim institucijama nije vrhovni komandant ni Vjosa Osmani, niti Aljbin Kurti, nego predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da će tako i ostati".
 
Prema njegovim rečima, Kurti je smenom direktora Direktorata regiona Sever prekršio i tačku devet Briselskog sporazuma, ističući da se tamo navodi da će "komandir tog regiona biti kosovski Srbin, koga imenuje Ministarstvo unutrašnjih poslova sa spiska koji dostavljaju četiri gradonačelnika u ime zajednice".
 
On je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić od sinoć do jutros u pet časova razgovarao sa više političkih i institucionalnih srpskih predstavnika sa severa Kosova i Metohije i da im je ukazao na sve posledice ukoliko dođe do "razgradnje briselskog poretka na prostoru Kosova i Metohije".
 
Šefica Unmika izrazila zabrinutost
 
Šefica Misije UN na Kosovu (Unmik) Karolin Zijade izrazila je duboku zabrinutost zbog potencijalne eskalacije bezbednosne situacije na Kosovu i pozvala dve strane na smirenost i uzdržanost.
 
Zijade, specijalna predstavnica generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, podsetila je na razvoj događaja iz jeseni 2021. i jula 2022. godine i apelovala na strane da zaštite dosadašnja postignuća, saopštio je Unmik.
 
Ona je pozvala sve strane da pokažu odgovornost i da preduzmu sve mere predostrožnosti kako bi bilo izbegnuto pogoršanje situacije koje bi moglo da ima neželjene posledice.
 
Zijade je pozvala na povratak pregovorima radi očuvanja postignuća iz dijaloga uz posredstvo EU.
  • Geza von Delvidek

    05.11.2022 08:36
    Tablice su ok,navici ce se
    Mozes misliti,necemo tablice....ko da to nesto menja?? Pa, Madzari ovde u Vojvodini od 1920. otkad su odvojeni od svoje kuce teraju kola na srpske tablice, navikli se ljudi. Polako,i vi cete,treba vremena,ali to je tako...Posto smo svi glasali za Stabilnost,onda mirno i stabilno bez talasanja molicu.
  • rale

    05.11.2022 08:09
    Znači Kosovo treba da ostane Balkanska Palestina, gde će decenijama političari da grade svoje karijere na njemu i vežbaju diplomatiju kao domaći zadatak. Nikada se ništa neće rešiti, ima da se svađaju oko zareza u pregovorima i dižu vojsku svaki put čisto da zaradi platu. Država koja ide okolo bez jedne noge i pravi se da joj ništa ne fali.
  • andrija

    05.11.2022 02:47
    Realno za KiM...
    je da Vucic ne zna kako da se izvuce i proguta kuvanu zabu deset i kusur godina a pritom je doveo Srbiju na ivicu opstanka jer zapad je rekao svoje a AV nece da bude upamcen kao predsednik koji je priznao KiM a posle toga izdao narod .
    Druga strana medalje je ako hoce Vucic nesto da dobije mora se u rat jer to je jedina mogucnost a i prilike su na strani Srbije trenutno zbog rata u Ukrajini.
    Sada cemo biti svedoci da li se trazi dostojan nacin gubitka KiM kao naprimer 1244 za vreme Milosevica ili cemo u rat.
    Od sedenja na dve stolice nista nismo dobili samo izgubili...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.