Priština na dva dana odložila kažnjavanje vozača sa srpskim tablicama

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je da prihvata zahtev SAD i da za 48 sati odlaže kažnjavanje vozača sa srpskim registarskim oznakama.
"Zahvaljujem ambasadoru Hovenijeru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtev za odlaganjem za 48 časova mere izricanja kazni za nelegalne 'KM' (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana", objavio je Kurti na Tviteru.
Američki ambasador Džef Hovenijer je prethodno objavio da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum za rešenje krize na Kosovu i Metohiji.
 
"Mi smo od kosovske vlade zatražili da odloži za 48 sati primenu mere kažnjavanja, kako bi omogućila Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama dalje angažovanje strana na pronalaženju rešenja", naveo je Hovenijer.
 
 
Prethodno, portparol Stejt departmenta Ned Prajs saopštio je da su SAD razočarane što Beograd i Priština nisu uspeli da se dogovore o rešenju za spor oko registarskih oznaka.
 
Poručio je da i Kurti i predsednik Aleksandar Vučić treba da naprave ustupke kako bi bili sigurni da neće biti ugrožene decenije teško postignutog mira, u ionako krhkom regionu.
 
"Pridružujemo se Evropskoj uniji u pozivu Kosovu da odmah obustavi sve planirane mere, koje bi dovele do eskalacije tenzija, uključujući i nametanje kazni za vozila. Obe strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u okviru dijaloga koji vodi EU, i da se konstruktivno angažuju na postizanju održivog rešenja", istakao je Prajs.
 
Policija u Prištini najavila je, posle neuspešnih pregovora u Briselu i poziva zapadnih zvaničnika i predsednika Aleksandra Vučića da se sačuva mir, da će danas u osam časova početi da sprovodi meru kažnjavanja vlasnika vozila sa srpskim tablicama.
 
Na moguću eskalaciju upozorio je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je poručio da se ona mora izbeći i da Kfor ostaje na oprezu.
 
Iz komande misija Kfora i Euleksa istakli su da njihovi pripadnici, iako su prisutni na terenu, ne mogu da preuzmu ulogu policije i da to nije u njihovom mandatu.
 
U isto vreme, juče popodne su primećeni pokreti specijalnih jedinica Prištine u oklopnim vozilima iz baze Belvedere na jugu Mitrovice ka severu, gde su inače smeštene četiri baze mobilne jedinice granične policije.
 
Tenzije na Kosovu i Metohiji pojačane su u prethodnom periodu uprkos apelima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje su Kurtiju uputile više poziva da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski sporazum.
 
Srbi na severu ne žele da menjaju srpske tablice sa akronimima gradova na Kosovu i Metohiji, jer im je, kažu, to jedna od poslednjih veza sa centralnom Srbijom.
 
Zato su, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština, pre dve nedelje napustili institucije u Prištini i na severu Kosova i Metohije, uključujući i više od 500 policajaca.
 
Patrole Euleksa su od tada na ulicama na severu, a prethodnih dana su pojačane.
  • SRB IN

    22.11.2022 21:16
    Kakav Kurti to je vešta igra
    Amerikanci su zauzeli Kosovo i Metohiju. Oni se pitaju za sve. Čistačica u Američkom kulturnom centru u Prištini je bitnija od Kurtija. Ovo je igrokaz kako tamo neki Albanski političar nešto odlučuje a tri nosača aviona blizu Jadrana...
  • dvojka

    22.11.2022 09:01
    ključni
    "sledeća dva dana su ključna"? ;)
  • Mr.M

    22.11.2022 08:51
    PreCedniče šta nam trebaš potpisati pa te ucenjuju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija