Za kandidaturu Srbije za izložbu EXPO 2027 u Beogradu do sada obezbeđeno milion evra

Još 38,6 miliona dinara (oko 328.000 evra) obezbeđeno je za kandidaturu Srbije za organizaciju specijalizovane izložbe EXPO 2027 iz tekuće budžetske rezerve, vidi se iz rešenja Vlade.
Kako Nova ekonomija piše, tako je za ove namene do sada predviđeno da se potroši više od milion evra.
Novac je iz tekuće budžetske rezerve prenet u razdeo Ministarstva finasija i to u deo koji se odnosi na plaćenje usluga po ugovoru. Računajući poslednje budžetsko davanje, Srbija je u toku 2022. godine obezbedila više od milion evra za pripremu kandidature.
Beogradskom sajmu je u aprilu ove godine dodeljeno 56,5 miliona evra (480 hiljada evra), a u februaru 23,6 miliona dinara (200 hiljada evra).
 
Novac je u februaru dat Beogradskom sajmu za angažovanje konsultantske firme radi sačinjavanja detaljnog dosijea kandidature Srbije.
 
Srbija je danas u Parizu imala drugu polučasovnu prezentaciju kandidaturu za organizaciju EXPO 2027.
 
"Srbija je već godinu dana u trci sa četiri grada pored Beograda. To su Malaga u Španiji, jedan mali grad u Patagoniji u Argentini, Puket na Tajlandu i Minesota u Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je urbanista Beograda Marko Stojčić za Tanjug.
 
On je dodao da je Beograd u svim dosadašnjim proverama aplikacije, koji su podrazumevali i dve prezentacije i posetu istražne misije u Beogradu, dobio pozitivne ocene.
 
"Mi duboko verujemo da smo grad koji može da dobije kandidaturu. To je jako velika stvar, kako za Grad Beograd, tako za Srbiju, kao i za čitav region, najveći događaj koji mi kao država možemo da organizujemo. Prema nekim brojkama, blizu je i Evropskog i Svetskog prventstva u fudbalu", kazao je Stojčić.
 
On je dodao da bi se izložba EXPO 2027 organizovala na lokaciji koja bi bila južno od Nacionalnog stadiona u Surčinu, kao i da bi taj kompleks trebalo da ima višenamensku funkciju.
 
"Južno od Nacionalnog stadiona će se nalaziti pojedinačni paviljni svake od zemalja učesnica. Mi očekujemo da bi moglo biti preko sto zemalja učesnica na tom događaju", rekao je gradski urbanista.
 
Đoković je istakao važnost igre kao univerzalnog jezika koji razumeju svi, kao i značaj igre u najranijem dečjem razvoju.
 
Zašto su igra, gluma i muzika važni i koliko doprinose razvoju kreativnosti i otpornosti, govorili su Manojlović i Milenković.
 
Prostorni plan za Nacionalni stadion dopunjen je kako bi u njegovoj blizini mogao da se gradi i kompleks "EXPO 2027" ukupne planirane površine 113 hektara.
 
 
Vlada je formirala i Radnu grupu za vođenje postupka kandidature grada Beograda za međunarodnu specijalizovanu izložbu EXPO Belgrade 2027. Predsednik radne grupe je ministar finansija Siniša Mali, a njegov zamenik ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
 
U radnu grupu imenovani su, između ostalih, ministarka kulture Maja Gojković, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, gradski urbanista grada Beograda Marko Stojčić, direktorka Beogradskog sajma Danka Selić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.