Ko je odgovoran za smrt i za pse koji su i ranije napadali: Kada se hapsi vlasnik, "hapse" se i psi

Odgovor na pitanje ko snosi odgovornost za tragičnu smrt novinara Vladana Radosavljevića daće tužilaštvo.
Ko je odgovoran za smrt i za pse koji su i ranije napadali: Kada se hapsi vlasnik, "hapse" se i psi
Foto: Pixabay

Kako je saopšteno, Osnovno tužilaštvo u Mladenovcu dobilo je nalog da prikupi sve podatke o napadu pasa na Radosavljevića i njegovu suprugu, a posebno da utvrdi da li su psi vlasnički, ko je njihov vlasnik i zašto su se našli van dvorišta, piše Danas.

Upravo je ovo pitanje ključno kako bi se utvrdila krivica, jer zakon jasno propisuje da je odgovornost na vlasniku pasa. Problem sa ovim je što je nekoliko medija prenelo informaciju da se vlasnik pasa trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne.

Veterinar Vladimir Terzin, koji je nekada bio pomoćnik gradskog sekretara za komunalne poslove za sektor zoohigijene, za Danas navodi da zakon propisuje da se u slučaju hapšenja vlasnika, psi odvode u azil ili prihvatilište.
 
"To je praksa koju predviđa zakon, a nemam odgovor na pitanje zbog čega to nije urađeno u ovom slučaju. Veliko je i pitanje da li se kuća vodi na vlasnika pasa, da li su oni pre hapšenja bili sklonjeni, da li je neko drugi preuzeo brigu o njima…To su sve pitanja za istražne organe", ističe Terzin.
 
On naglašava da je odgovornost za pse koji nisu pod nečijim nadzorom pada na lokalnu samoupravu.
 
"Svaka lokalna samouprava ima obavezu da donese i sprovodi program za rešavanje problema napuštenih životinja, kao i da sarađuju sa prihvatilištem. Međutim, u konkretnom slučaju upitna je odgovornost lokalne samouprave, jer ako su psi bili na nečijem imanju, nadležni bez odobrenja suda nisu mogli da uđu na privatni posed", navodi Terzin.
 
Prema pisanju medija, Radosavljevića i njegovu suprugu napala su tri psa u Velikoj Ivanči, naselju u beogradskoj opštini Mladenovac. Vladan Radosavljević je podlegao povredama, dok je njegova supruga teže povređena.
 
Kako je za RTS rekao direktor JP "Veterina Beograd" Budimir Grubić u pitanju su vlasnički psi rase staford, mešancu staforda i pitbula, dok je treći pas krupan mešanac.
 
On je rekao da su psi sklonjeni u prihvatilište "Veterine Beograd" kao i da su bili naučeni da kidišu na ljude.
 
Raniji incidenti bili upozorenje
 
Prema pisanju Euronews Srbija, tragedija koja se desila je po svemu sudeći je mogla biti izbegnuta da su sve nadležne službe delovale u skladu s propisima. O tome svedoči činjenica da ovo nije prvi put da su ovi psi napali.
 
Naime, kako je saopštilo Tužilaštvo, protiv M.S, vlasnice imanja na kojem su psi bili smešteni je već u toku krivični postupak pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Mladenovcu zbog sumnje da je izvršila krivično delo Izazivanje opšte opasnosti, a zbog incidenta u kome su učestvovali isti psi.
 
Oni su, kako se navodi u saopštenju tužilaštva, 1. novembra 2022, u selu Nemenikuće u Sopotu napali devojčicu i naneli joj lake telesne povrede. 
Ipak, psi tada nisu izmešteni u karantin, a direktor Javno-komunalnog preduzeća "Veterina Beograd" Budimir Grubić za Euronews Srbija kaže da o tom događaju nisu bili obavešteni. 
 
On navodi i da ekipe ovog preduzeća ne mogu da reaguju na privatnim posedima dok ih ne pozove policija, te da o događaju iz novembra nisu imali obaveštenja.
 
"Da su nas pozvali, naše ekipe bi odmah reagovale kao što smo to učinili i sada", rekao je on.
Šta stoji u pravilniku?
 
Prema Pravilniku o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu kao opasni tretiraju se psi koji su bez očiglednog povoda napali čoveka ili drugog psa, kao i psi koji su uzgajani za borbe i čuvanje imovine. Kao opasni se vode i psi rasa pitbul terijer, bul terijer, staford terijer, američki staford terijer, mini bul terijer i mešanci tih rasa.
 
Opasne pse mogu da izvode samo punoletna lica, i to uz brnjicu i na povocu. Vlasnik opasnog psa ga ne sme ustupiti nekom drugom licu na čuvanje i privremeni smeštaj, a mora da ga drži u objektu odgovarajuće veličine iz koga ne može da pobegne.
 
Na ulazu u prostor, odnosno objekat u kome se drži opasan pas mora da bude vidljivo istaknuto upozorenje: "OPASAN PAS", a isti objekat mora da se drži pod ključem, prenosi Danas.
 
Opasnog psa može da drži samo punoletno lice koje nije kažnjavano, odnosno protiv koga nije pokrenut postupak zbog krivičnih dela protiv života i tela, imovine, javnog reda i mira, kao i krivičnih dela zloupotrebe opojnih droga, ubijanja i zlostavljanja životinja, odnosno drugih dela iz oblasti dobrobiti životinja i drugih kaznenih dela koja u sebi sadrže elemente nasilja.
  • Nevena

    06.01.2023 21:08
    Mrzitelji pasa i njihove teorije.
    Kriva je zena kojoj je placeno da ih hrani i zatvara,boksovi postoje
    U grupi iliti coporu sve rase su opasne,ako su agresivni,a jesu jer imaju boksove,kriva je ova neodgovorna kokoska koja ih nije zatvorila,
  • @Nenad

    06.01.2023 20:08
    Ne razumem bas najbolje tvoju recenicu da je danas zaklan novinar a sutra ce neko dete. Kao da je ovo neka mala steta, kao test proba, a eto kad napadne dete onda ce stvarno problem biti.
  • Nenad

    06.01.2023 18:27
    Zakon je jasan. Svi psi opasne rase moraju da nose brnjicu i da budu konstantno na povodcu. Vlasnik koji to ne postuje MORA da bude kaznjen po zakonu.
    Juce je bio zaklan taj novinar, a sutra ce neko dete.
    Da li je ovo drustvo toga svesno?
    Ako postoji zakon koji to regulise, onda treba i da se postuje. Nije dovoljno samo prepisati neki zakon iz EU, i onda da to bude mrtvo slovo na papiru.
    NADLEZNI treba da znaju da su licno odgovorni za svaku smrt koju uzrokuju ovakvi poludivlji i agresivni psi, ako se ne postaraju da se zakon o opasnim psima ne sprovodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.