Starović: Suočavamo se sa jasnim i direktnim pretnjama - ako odbijemo plan slede sankcije

Najvažnija poruka koju smo čuli u sinoćnjem obraćanju predsednika Vučića jeste da se suočavamo sa prilično jasnim i direktnim pretnjama.
To je rekao državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović.
Govoreći o detaljima jučerašnjeg obraćanja predsednika Srbije, Starović je naveo da je sinoć moglo da se čuje više važnih poruka od predsednika i da je jedna od tih poruka da u tom dokumentu Evropske unije "za nas nema ništa lepo ni prijatno".
"Druga važna poruka jeste da više ne možemo govoriti o nekakvom francusko-nemačkom planu, već da to jeste plan iza kog stoji evropska dvadesetsedmorka, on je prihvaćen na Savetu za spoljne poslove, iza tog sporazuma stoji čak i onih pet država koje su nepriznavači, te, u tom smislu, ne možemo u potpunosti da očekujemo ni njihovu podršku u suočavanju sa ovim velikim izazovom", naveo je Starović.
 
Istakao je da je najvažnija poruka koju smo čuli jeste da se suočavamo sa prilično jasnim i direktnim pretnjama i da bismo se odbijanjem suočili sa veoma jasnim sankcijama u najmanje tri vida.
 
"Jedan je apsolutni prekid evropskih integracija, što nekome može da bude manje ili više bitno, imajući u vidu i da je sam cilj punopravnog članstva prilično maglovit i deluje kao pokretna meta, ali druge dve stvari su mnogo ozbiljnije. To je obustavljanje daljeg dolaska direktnih stranih investicija i povlačenje postojećih. Dakle, govorimo o mogućnosti da 50, 100 ili 150.000 ljudi ostane bez svojih radnih mesta, da se jednak broj porodica nađe u egzistencijalnom problemu i treći su formulacije koje govore o nekakvim sveobuhvatnim ekonomskim merama koje bi išle na štetu Srbije", rekao je Starović.
 
Poručio je da je potrebno biti oprezan i da ne smemo doći u situaciju da, zbog reakcije koja je možda opravdana na emotivnom planu, dobijemo za godinu dana malu, slabu, ekonomski devastiranu Srbiju koja neće biti u mogućnosti da zaštiti niti svoje građane, niti naše sunarodnike bilo gde u regionu.
 
"Zato je potrebno mnogo mudrosti kada se sa ovim izazovom suočavamo. Ne treba primenjivati tu vrstu nekog inicijalno emotivnog pristupa, već zaista odmeriti kakve su sve moguće posledice bilo kojeg od poteza. To ne znači da mi treba da se saglasimo i da prihvatimo ono što bi za nas predstavljalo neku vrstu nacionalnog poniženja, već prosto da ostajemo u procesu, da ostajemo za stolom i da se borimo, ako već nema najboljih, onda za najmanje loše rešenje", naveo je Starović.
Državni sekretar je ocenio da Evropska unija ima uvid u dešavanja na terenu i da se često od međunarodnih predstavnika može čuti da Aljbin Kurti sprovodi jednostrane mere, ali kada se sve to materijalizuje na papiru u vidu predloga, na kraju izgleda kao da je Kurti nagrađen za svoje ponašanje, a da se od Srbije za koju se zna da je konstruktivni partner u procesu pregovora, stalno zahtevaju novi ustupci.
 
"Ono što je takođe jako važno, to je kontekst ovih zbivanja. Iako će možda reći danas, da kada govorimo o tim otvorenim i jasnim pretnjama sa ekonomskim konsekvencama i merama protiv Srbije, da se radi o pretnjama praznom puškom, bojim se da ukupne geopolitičke okolnosti i činjenice da se EU faktički nalazi u ratu iako to možda formalno nije, to mene lično veoma onespokojava i uverava da ta puška nije prazna", rekao je Starović.
  • Voja

    27.01.2023 13:10
    Kraj retro politike
    Priča koju su gurali deceniju o sedenju na dve stolice je došla svom kraju.U vreme kada je Švajcarska izašla iz neutralnog statusa dileje gurale tu priču do kraja.Sada samo mogu da dobiju evropsku Kubu ako odbiju da potpišu.Taj dokument nije samo francusko-nemački, već od čitave EU i generalno zapada.
  • ja

    26.01.2023 16:18
    Već viđeno..
    "Poručio je da je potrebno biti oprezan i da ne smemo doći u situaciju da, zbog reakcije koja je možda opravdana na emotivnom planu, dobijemo za godinu dana malu, slabu, ekonomski devastiranu Srbiju koja neće biti u mogućnosti da zaštiti niti svoje građane, niti naše sunarodnike bilo gde u regionu.!"
    Zar nam se to ne dešava već deceniju, ako ne i više unazad?

  • Parazit

    26.01.2023 08:29
    Starovića da pitaš da li zna da vozi avion i to bi potvrdno odgovorio, samo bi prethodno ispod dupeta stavio katapult i na keđa padobran. Stručnjak opšte prakse.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.