Da li i Srbija treba da ukine JMBG: Ostavljamo ga na svakom koraku, moguće su zloupotrebe

Već decenijama, Srbija koristi JMBG pri identifikaciji građana, uprkos tome što taj broj sam po sebi otkriva brojne lične podatke osobe, iako te informacije najčešće nisu neophodne onom ko ga traži.
Da li i Srbija treba da ukine JMBG: Ostavljamo ga na svakom koraku, moguće su zloupotrebe
Foto: 021.rs

Ostavljanje JMBG-a na svakom koraku često otvara prostor za zloupotrebe i kompromitovanje podataka, čime se otvara pitanje da li Srbija treba da prestane sa njegovom upotrebom i pređe na drugačiji sistem identifikacije, piše Danas.

Kako navode sagovornici lista, najveći problem leži u tome što jedinstveni matični broj građana sadrži pregršt informacija koje su vezane za karakteristike osobe na koju se odnosi.

"Problem sa matičnim brojem je taj što otkriva lične informacije pojedinca – mesto rođenja, datum, godinu rođenja i pol. On ukazuje na konkretne lične karakteristike određene osobe. Kod nas se matični broj prekomerno koristi. Ne koriste ga samo institucije kada utvrđuju identitet osobe (za šta bi trebalo da postoji uvek neki zakonski osnov), već ga koriste i razni privatni subjekti – za potvrde identifikacije i kod različitih vrsta registracija. Čak i neke teretane na upisu traže JMBG, ali i razna mesta na kojima to nije neophodno", objašnjava Ana Toskić Cvetinović, izvršna direktorka Partnera Srbija.
 
Kako predočava, na te načine naši JMBG postaju izloženi mogućnostima za kompromitovanje i zloupotrebu.
 
"Sa prekomernom upotrebom matičnog broja kod nas, kao i svim elementima ličnosti koje on otkriva, dolazi se u znatno veću opasnost da on bude kompromitovan – što se i dešavalo. Polazeći od različitih slučajeva krađa identiteta, otvaranja firmi na tuđe ime (za šta je potreban matični broj) do čuvenog slučaja kada su podaci Agencije za privatizaciju sa matičnim brojem svih punoletnih građana objavljeni na internetu", podsetila je Toskić Cvetinović.
 
Osim što se lako može "ukrasti", protivzakonito iskoristiti i dovesti građane u nezgodnu situaciju, način na koji je JMBG osmišljen nosi i druge prepreke za funkcionisanje osoba u sistemu.
 
"Neophodno je napomenuti da je JMBG problematičan i za osobe koje žele da promene pol. Ukoliko bi imali neke generičke oznake ne bi bilo problema pošto one ostaju iste bez obzira na pol osobe. Ipak, pošto je informacija o polu sadržana u matičnom broju, onaj ko prođe kroz promenu pola morao bi da menja i matični broj, što im administrativno otežava funkcionisanje u sistemu", objasnila je Danasova sagovornica.
 
Advokat Radoljub Šabić saglasan je sa tim da se veliki problem JMBG-a tiče nepromenljivosti podataka, te da bi drugačije osmišljen ID bio znatno bolje rešenje.
 
"Problem sa JMBG je nepromenljivost stvarnih podataka o ličnosti. On ne funkcioniše na principu pin koda, odnosno šifre koja će omogućiti identifikaciju lica kada je to potrebno, ali koji sam po sebi ne govori ništa o osobi. JMBG koji se u Srbiji koristi projektovan je veoma davno i sadrži pregršt ličnih podataka, što se ne smatra dobrim rešenjem. Iz tog razloga, mnoge zemlje se zalažu da se on ne koristi, a neke su ga čak i zabranile", predočava Šabić.
 
Objašnjava da, kada bi građanin imao identifikacioni broj koji ne govori ništa o njemu, već nekakav broj kao pin, u slučaju njegove kompromitacije mogao bi da ga promeni. 
 
Šabić je napomenuo da je i sam, kada je radio kao poverenik, sugerisao da se nađe drugo rešenje umesto upotrebe JMBG-a, ali da interesovanje da se to promeni nije postojalo.
 
Ana Toskić Cvetinović kaže da se o ukidanju matičnog broja u Srbiji godinama razgovara, ali da još uvek nisu izneti konkretni planovi.
 
Podsetila je da većina zapadnih zemalja koristi generički identifikacioni broj (kombinacija cifara koje ne ukazuju na lična svojstva građana), na osnovu kojih građani funkcionišu u sistemu javnih usluga.

Teme

jmbg
  • Snezana

    30.01.2023 11:51
    Jmbg
    To sto je neko nepismen i deli JMBG svima redom,teretana,na splavu itd...,ne znaci da ostali 6000000 gradjana treba da ispasta zbog takvih osoba. Prekinite vise da lizete Du.e EU jer nikada necemo da budemo primljeni iuvodite zapadnjacke gluposti.JMGB je dobar ako se pravilno koristi.
  • @sada

    30.01.2023 11:41
    Zainteresovan sam da vidim samo jedan primer gde je dokazano da je mrva osoba glasala na nekom glasanju. Samo jedan. Siguran sam da nam ovo možete pokazati naspram da izjavljujete nasumične besmislice bez ikakvih dokaza.
  • nema

    30.01.2023 09:57
    lična karta
    JMBG postoji od 1970tih , i nije nikad bilo problema. Problem je nastao od kada se počeo tražiti kao identifikacija umesto broja lične karte. Ranije je je za sve bio dovoljan broj lične karte, ali od kako je počelo masovno prikupljanje podataka o građanima svuda se traži JMBG, više niko ne uzima broj lične karte. Zakonom treba tačno da se definiše ko ima prava da traži JMBG, za većinu stvari dovoljan je broj LK.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.