Ništa ne ukazuje na dijalog u nastavku sednice o Kosovu, Vučić kaže da je demantovao 24 laži

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su sednicu na čijem je dnevnom redu Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini.
Ništa ne ukazuje na dijalog u nastavku sednice o Kosovu, Vučić kaže da je demantovao 24 laži
Foto: FoNet (Aleksandar Barda)
Za sada ništa ne ukazuje na dijalog.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u skupštinsku salu oko 11 časova, a poslanici opozicije dočekali su ga aplauzom. Poziv da prisustvuje sednici dobio je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.
 
 
Na početku današnjeg zasedanja, u prvom obraćanju predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je niz uvreda na račun poslanika Zeleno levog kluba Roberta Kozme, a predsednik Skupštine Vladimir Orlić nije dozvolio Kozmi da replicira.
 
Na početku sednice samostalni poslanik Žika Gojković, podržao je politiku Aleksandra Vučića i pozvao poslanike da iskažu jedinstvo. Gojković je kritikovao poslanike zbog jučerašnjih incidenata i ocenio da "danas mogu biti zadovoljni samo oni koji mrze Srbiju".
 
Robert Kozma iz Zeleno levog kluba rekao je da se Aleksandar Vučić bori za lične interese, a da građani na severu Kosova žive u "strahovladi".
 
"Deset godina pregovarate i uvek ispregovarate vaš ostanak na vlasti, a za građane Kosova sve veću i veću neizvesnost", rekao je Kozma.
 
U odgovoru, Vučić je rekao da bi Srbija morala da prizna Kosovo, da on nije pregovarao deset godina i optužio Kozmu da je priznanje Kosova "njegova politika".
 
Vučić tvrdi da je juče demantovao u činjeničnom smislu 24 laži i istrpeo najgore uvrede, a ponovio je i da nije tačno da je on lično ucenjen te da je ponosan što je 1999. godine bio pod zapadnim sankcijama.
 
"Niko mi nikada ničim ličnim nije pretio niti ima čime. Oni poveruju u sopstvene laži. Vi pričate besmislice i gluposti", rekao je Vučić i pitao Kozmu "kada je preneo neki lek na Kosovo" kad se brine za narod.
 
Kaže da je toliko puta pobedio opoziciju da mu je već dosadilo.
 
"Juče sam čuo stotine uvreda i laži i ne vredi vam, morate da nađete politiku. Vaše rešenje je da ukinemo strahovladu na severu Kosova i da ode Vučić i SNS", rekao je Vučić.
 
Nakon toga, Orlić nije dozvolio Kozmi da odgovori i rekao mu da nema pravo na repliku.
 
Vučić je u parlamentu juče izneo deset tačaka kojima će se rukovoditi u narednom periodu, od kojih se nisu sve odnosile na Kosovo, već i na razvoj Srbije uopšte. U toku rasprave došlo je do incidenta i kratkog prekida u radu, kada su poslanici opozicije ustali i krenuli ka stolu predsedavajućeg tvrdeći da im je uskraćeno pravo na repliku.
 
Predsednik Skupštine Vladimir Orlić to je okarakterisao kao "napad na predsednika države", pa je došlo do koškanja poslanika vlasti i dela opozicije.
 
Juče su svoja izlaganja završili predsednici poslaničkih grupa, dok se danas očekuju govori ostalih poslanika.
Zelenović i Grbović o "cirkusu u Skupštini"
 
Predsednik poslaničke grupe "Moramo" Nebojša Zelenović i potpredsednik grupe poslanika "Ujedinjeni" Pavle Grbović kažu da ne treba trošiti vreme na komentarisanje jučerašnjeg haosa u Skupštini Srbije prilikom odlučivanja o najvažnijem državnom pitanju.
 
Zelenović ističe da će tokom sednice nastaviti da se fokusira na moguća rešenja.
 
"Kada nemate politku, kada nemate rešenje - imate sukob, bolje da počnete da pričate o rešenjima", dodaje on.
 
"Naša politička obaveza je da na toj sednici učestvujemo i dajemo predloge, da malo više pričamo o budućnosti, a ne da se dva dana bavimo iscrtavanjem crvenih lija za koje nas niko ne pita", saglasan je Pavle Grbović.
  • Dragan

    03.02.2023 16:21
    24
    24 laži? A čijih, sopstvenih?
  • Профа

    03.02.2023 15:44
    Позитивно ме изненадио Миливојевић са опаском да шест Миливојевића лежи на Зејтинлуку и позивају га да каже "Не издаји и поклањања дела српске земље"! Наравно и они леваци у негативном што би увели санкције Русији и окренули леђа једином вишевековном савезнику и заштитнику.
  • Сеновић

    03.02.2023 15:08
    Срби су сами себе понижавали на изборима од 2012те

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.