Dveri ipak dobile poziv Vučića za konsultacije o predlogu za Kosovo, ali su ga odbile

Predsedništvo Dveri odbilo je poziv upućen poslaničkoj grupi tog pokreta iz kabineta predsednika države za konsultacije o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje kosovske krize.
Kako su navele Dveri, uvid u plan im ne znači ukoliko ne mogu da obaveste javnost o sadržaju.
"To je za nas neprihvatljivo iz više razloga, a glavni je što nam je postavljen uslov da nakon ostvarenog uvida ne možemo govoriti u javnosti o sadržaju ovog spornog sporazuma. Upravo to je ono što se u javnosti traži - da svi građani Srbije imaju pravo da saznaju šta je sadržaj novog zapadnog ultimatuma koji je postavljen pred Srbiju", saopštilo je Predsedništvo Dveri.
Dodali su da ostaju pri stavu da francusko-nemački sporazum treba da bude odbijen u celosti i bez odlaganja, jer je suprotan Ustavu Srbije i Rezoluciji 12 44 SB UN.
 
Iz Dveri su ocenili da je najveća mana nedavno održane posebne sednice Skupštine Srbije o Kosovu u tome što vladajuća većina nije želela da usvoji zaključak kojim bi tako neprihvatljiv zapadni predlog bio odbijen.
 
"Jasno je da predsednik države nije želeo da bude ograničen novom skupštinskom platformom o Kosovu i Metohiji koja bi jasno povukla crvene linije ispod kojih naši pregovarači ne bi smeli da idu", naveli su iz Dveri.
  • Status

    07.02.2023 12:31
    Ustav 1244 UN
    Šta god da piše u tom papiru, po Ustavu ne može niko iz Srbije da kreće u razgovor o Statusu Kosova, van SB u UN. O Statusu Kosova može samo da se priča u SB u UN i nigde više. Razgovori van UN po Ustavu Srbije mogu biti samo o dnevnim pitanjima, baš kao što su tablice, ekonomski i privredni projekti, putevi nešto slično kao Vašingtonski sporazum u kojem je bila 1 klopka tačka o Statusu, koja je pre pregovora u Vašingtonu izbačena. A sada Srbija dobila ultimatum plan u kojem je svaka tačka od 10 u stvari potpis o Statusu, odnosno medjunarodno priznanje Kosova koje je mimo ustava Srbije. Tako da je nemoguće da Srbija uopšte i kreće u razgovor o dokumentu u kojem je Status Kosova pomenut bez promene Ustava Srbije, a da taj razgovor se ne vodi u UN-u u SB
  • molim

    07.02.2023 10:54
    gledali
    skupštinu, reko Vučko boškiću dođi pokazuću ti al ne smeš da pričaš (on klima glavom) danas ovo ! pa ko bi glaso za ovog foliranta !
  • Srbija je i

    07.02.2023 10:04
    nasa
    A sto ne smemo da znamo sta pise pa valjda je Srbija i nasa domovina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.