Zašto Vučić ipak ne želi da bude premijer: Demostat vidi tri moguće opcije

To što predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne želi da se kandiduje za premijera nije iznenađenje, budući da on ne želi da se odrekne funkcije na kojoj je nedodirljiv naredne četiri godine.

To su za Danas naveli u istraživačko-izdavačkom centru Demostat.

Iako je izjava lidera SNS Aleksandra Vučića da je spreman da ide na nove izbore kao kandidat za premijera, a koju su preneli mediji bliski vlasti, otvorila pitanje ko će ga zameniti na čelu države i uzburkala zainteresovanu javnost, on je to demantovao.
Vučić je gostujući na televiziji Pink u utorak uveče naveo da nikada nije nije izgovario da želi da ponovo bude predsednik Vlade i da se kandiduje za premijera, niti je to izjavio na stranačkom sastanku "kao što su to preneli neki regionalni mediji".
 
U Demostatu na ovo gledaju kao na logičan sled događaja, jer nikada nije delovalo verovatno da će se Vučić maći sa funkcije predsednika Srbije.
 
U Demostatu procenjuju da će se Vučić teško odreći mandata koji traje još četiri godine, i funkcije na kojoj je nedodirljiv i ima pun legitimitet neposrednih, odnosno direktnih izbora iz aprila 2022.
 
Vučić ne bi dozvolio da bude premijer, a da SNS ima svog kandidata koji bi pobedio na predsedničkim izborima, jer bi taj neko imao veći legitimitet od njega.
 
Oni ipak ukazuju na to da su mogući različiti scenariji, budući da ima više nepoznanica u vezi sa ovim pitanjem.
 
Prvi u kojem Vučić postaje premijer i ide se na nove predsedničke izbore, a do tada funkciju predsednika republike obavlja predsednik Skupštine koja će biti formirana posle parlamentranih izbora.
 
Na pitanje ko je predsednik dok traje kampanja za parlamentrane izbore, u Demostatu odgovaraju da je po zakonu moguće da on sa predsedničke funkcije vodi premijersku kampanju.
 
Drugi scenario je, manje verovatan, da Vučić postaje premijer i ide se na komplikovanu promenu Ustava da bi se uvela neka vrsta kacelarskog sistema u kojoj bi se predsednik birao u parlamentu.
 
Treća opcija je kohabitacija. Vučić ostaje predsednik republike do 2027. a opozicija sa SPS formira vlast, dok SNS ide u opoziciju.
Na pitanje koga nova skupšina bira za predsednika odnosno ko je kandidat SNS u kancelarskom sistemu, u Demostatu odgovaraju da će biti neko od koalicionih partnera.
 
"Ako se Vučič povuče, možemo da imamo predsednik samo u nepredsedničkom odnosno kancelarskom sistemu i to će biti neko od koalicionih partnera", procenjuju u Demostatu.
 
Kako dodaju, oni ne isključuju mogućnost da do parlamentarnih izbora dođe već do juna, dakle i pre jeseni, budući da Vučić izbore nikada za jesen nije raspisao.
 
Podsetimo, Vučić je nekoliko puta zbog pritiska pod kojim je u vezi potpisianja francusko-nemačkog predloga odnosa Srbije i Kosova najavljivao da bi mogao da se povuče sa mesta predsednika države kako bi Srbiji novim izborima kupio šest ili devet meseci. On je najavio i da će se do svog povlačenja pobrinuti da nađe novog mladog lidera.
  • Сеновић

    09.02.2023 09:06
    Само нека га ђаво носи.
  • No 1

    08.02.2023 22:34
    Sto bi bio Premijer ?
    Kakve kvalitete on ima da bi bio uspesan Premijer.Razlicita su misljenja o njegovim (ne) sposobnostima , ja licno mislim da on nije sposoban da sacuva dve nacrtane koze . Nema sanse da bih mu dao u ruke moju cuvarku sa ribama upecanim u Tisi....
  • /

    08.02.2023 22:29
    /
    taktika glupave udbe da bi kupovala vreme pa dalje surovala sa rusima. nada se da ce slucajno stati rat u medjuvremenu i ostali zaboraviti sta su srbi radili

    nisu vucic i tadic ni vladali vec udba

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.