Seizmološkinja: Ne širiti paniku zbog blagih potresa, bolje voditi računa o gradnji

Seizmološkinja Slavica Radovanović izjavila je da mediji ne treba da "šire paniku" zbog potresa u Srbiji i poručila da treba voditi računa o kvalitetu gradnje objekata.
Seizmološkinja: Ne širiti paniku zbog blagih potresa, bolje voditi računa o gradnji
Foto: Pixabay
"Apsolutno je kontraproduktivno dnevno izveštavati o zemljotresima koje niko nije ni osetio", kazala je Radovanović za portal VOICE.
Nakon što je 6. februara zemljotres pogodio Tursku i Siriju, mediji izveštavaju i o najmanjem podrhtavanju tla koje se registruje u Srbiji i zemljama regiona, a naslovi su "neretko propraćeni senzacionalističkim porukama i predviđanjima".
VOICE je naveo podatak da se, samo u Srbiji, godišnje registruje 1.200 zemljotresa, što znači da se "tlo gotovo nikada i ne smiruje"
 
Prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, samo od početka godine Srbiju je pogodilo 167 manjih zemljotresa, od čega je najveći broj njih registrovan u Majdanpeku i Boru – 116.
 
"Kada je reč o Boru i Majdanpeku, često se zapravo registruju miniranja. Takva miniranja uopšte nisu zemljotresi i ne govore ništa o seizmičkoj aktivnosti", objasnila je Radovanović.
 
Prema njenim rečima, umesto panike koja se širi, građani treba da budu svesni prednosti blagih zemljotresa o kojima se sada svakodnevno izveštava.
 
"Bilo bi najbolje kada bismo stalno imali male zemljotrese i da se nigde ne nakuplja seizmička energija i da nigde nemamo snažan zemljotres", kazala je Radovanović.
Psihološkinja Tanja Bokun upozorila je da mediji na taj način "drže publiku u stanju permanentnog straha", zbog čega građani stalno traže nove informacije. 
 
Bokun je dodala da aktuelno medijsko izveštavanje o zemljotresima povećava već postojeću uznemirenost kod građana zbog prethodnih kriza, poput pandemije i rata u Ukrajini.
  • Vera

    18.02.2023 18:17
    Bravo za gospodju, muka mi je više zbig širenja panike.
  • Mili

    17.02.2023 15:21
    Konačno jedna pametna i normalna izjava.
  • Aleksandar

    17.02.2023 14:53
    Pitanje
    A zašto onda dajete izjave u Kuriru da u Bugarskoj može da bude zemljotres do 7 rihtera i da se može osetiti do Niša i još nekih gradova na jugu Srbije. Takvim izjavama Vi širite paniku jer oni samo prenose vaše izjave. Najbolje je da se ne oglašavate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija