Pedijatri traže: Zabraniti pušenje u zatvorenim prostorima, deca ne mogu da biraju šta udišu

Nepotrebno je više oklevati sa uvođenjem potpune zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim i radnim prostorima, smatra Udruženje pedijatara Srbije.
Pedijatri traže: Zabraniti pušenje u zatvorenim prostorima, deca ne mogu da biraju šta udišu
Foto: Pixabay
Ovo udruženje ocenjuje da zastareo zakonski okvir i prevelika tolerancija u vezi sa konzumacijom duvanskih proizvoda na javnim mestima predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje ukupne populacije - kako samih pušača, tako i onih koji su posredno izloženi duvanskom dimu, uključujući i najosetljiviji deo populacije - decu.
"Činjenica da u Srbiji još ije uvedena potpuna zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim i radnim prostorima, već da se o tome vodi  'polemika' svrstava našu zemlju u malobrojne primere sredina koje još čuvaju zakonski okvir i svakodnevnu praksu mimo javno zdravstvenih preporuka i nedvosmislenih naučnih dokaza koji ukazuju da duvanski proizvodi sadrže toksične, kancerogene i mutagene komponente i kao takvi predstavljaju jedan od najznačajnijih faktora narušavanja zdravlja kako aktivnih pušača, tako i onih koji nevoljno udišu dim duvanskih proizvoda odnosno pasivnih pušača, među kojima su i deca i to bukvalno od začeća", kažu pedijatri.
Dodaju da argumenti "ekonomska računica" ili povlađivanje lošim navikama ne mogu biti izgovor za zabrinjavajuću neusaglašenost naših zakonskih normi i prakse sa jasnim, nedvosmislenim stavom prisutnim u celom svetu - suzbiti konzumaciju duvanskih proizvoda, a naročito zaštititi nepušače od neželjene izloženosti duvanskom dimu. 
 
"Počevši od boravka u materici pa do zatvorenih prostora uz svoje roditelje, deca možda i najmanje od svih mogu da biraju okruženje u kom će boraviti", ističe Udruženje pedijatara.
 
Što se dece tiče, ističu da:
 
- Žene koje puše u trudnoći imaju veći procenat prevremenih pobačaja i mrtvorođene dece (po mrtvorođenosti Srbija je lider u regionu). Novorođenčad majki koje puše i izložene su duvanskom dimu se rađa sa manjom telesnom težinom i slabije razvijenim plućima. 
 
- Deca majki koje puše imaju veću sklonost ka astmi i alergijskim oboljenjima. 
 
- Duvanski dim dovodi do češće infekcije disajnih puteva. Češće infekcije znače češća, duža i teža pogoršanja astme problematična za terapiju. Deca izložena duvanskom dimu u svom okruženju imaju i češće infekcije srednjeg uha praćene većom mogućnošću gubitka sluha. 
 
- Duvanski dim kod dece sa astmom predstavlja rizik za pojavu hronične opstruktivne plućne bolesti koja u velikoj meri oštećuje plućnu funkciju i skraćuje životni vek, u proseku za 15 do 25 godina.
 
"Ne ulazeći previše u ekonomsku računicu naglašavamo da zbrinjavanje svih navedenih, ali i drugih patoloških stanja nastalih kao posledica pušenja i prisustva duvanskog dima odnose značajna materijalna sredstva. Prema proračunima gotovo svih koji su se time bavili, troškovi lečenja bolesti uzrokovanih pušenjem uključujući i komplikacije značajno prevazilaze 'dobit' od prodaje duvanskih proizvoda", kaže ovo udruženje.
Udruženje pedijatara Srbije naglašava da je ugroženost dece od duvanskog dima  poseban problem i sa etičkog aspekta jer je u slučaju ove populacije na udaru izuzetno osetljiva kategorija stanovništva koja trpi posledice tuđeg lošeg izbora i slabosti. U tom smislu obaveza je svakog savremenog društva i države da se što odlučnije bori sa pušenjem kao javno zdravstvenim izazovom, zaključuju pedijatri.
  • Velja

    01.03.2023 08:23
    Verovartno je prica o kaficima i restoranima. Deci nije tu mesto. Tako da eto problem je resen. A nepusaci nek idu na mesta gde se ne pusi. Ja licno ne palim al ne mozete zapostaviti ni pusace. Oni isto imaju svoju potrebu.
  • Saglasan

    20.02.2023 17:41
    Ne mož' više čovek dete ni u kafanu da izvede. Gde je još dozvoljeno pušenje na javnom mestu, u zatvorenom prostoru? A da se otvore kafane samo za pušače ili ni to nije u redu?
  • Lol

    20.02.2023 14:29
    Pušenje u igraonici
    Evo linka sa komentarima o pomenutoj igraonici. Tačno se vidi koji su komentari roditelja pušača a koji roditelja nepušača. Prvi su nažalost prezadovoljni provodom kao da oni treba da se dobro provedu u dečijoj igraonici :-(((
    https://rs.revieweuro.com/belgrade/decija-igraonica-sirkan-368701
    Hoće li im iko ikada stati na put i omogućiti deci da bar u igraonici dišu vazduh bez duvanskog dima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija