Sve više nepušača oboleva od raka pluća, objašnjeno zašto se to događa

Rak pluća vodeći je uzrok smrtnosti od raka među ženama, a podaci otkrivaju kako više žena umire od ove vrste raka nego od raka dojke, jajnika i debelog creva.
Sve više nepušača oboleva od raka pluća, objašnjeno zašto se to događa
Foto: Pixabay
Američko udruženje za pluća navodi kako su stope raka pluća porasle za 79 odsto kod ženske populacije u poslednjih 40-ak godina, dok su se kod muškaraca smanjile za 43 odsto.
Kako donosi "The Conversation", prvi put u istoriji postoji više žena s dijagnozom raka pluća nego muškaraca. 
Neka istraživanja sugerišu da je to zbog toga što su žene nešto osetljivije na kancerogene efekte izloženosti duvanskom dimu, uključujući i pasivno pušenje, te tako mogu razviti rak pluća nakon manje godina pušenja u poređenju s muškarcima.
 
Isto tako, onkološkinja Estelamari Rodrigez naglašava kako većina ljudi kojima je u poslednje vreme dijagnostikovan rak pluća nisu aktivni pušači, a čak 20 odsto obolelih žena nikada nije zapalilo cigaretu.
 
Osim pušenja, postoji još nekoliko rizičnih faktora povezanih s rakom pluća koji bi mogli objasniti zašto sve više nepušača oboleva od ovog smrtonosnog stanja. Oni podrazumevaju porodičnu istoriju raka, izloženost azbestu, radonu i sve veće zagađenje vazduha, objašnjava Rodrigez.
 
Izloženost kancerogenim materijama na radnom mestu, što prvenstveno uključuje udisanje hemikalija kao što su arsen, silicijum i nikl, još predstavlja problem u određenim delovima sveta, dok je potencijalni rizik od raka pluća izazvan udisanjem dima popularnih e-cigareta još u fazi proučavanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).