FOTO: Mapa pokazuje zemlje sveta prema broju pušača, evo gde se na listi nalazi Srbija

Mapa objavljena na sajtu World Population Review prikazuje koje zemlje na svetu imaju najveći postotak pušača.
FOTO: Mapa pokazuje zemlje sveta prema broju pušača, evo gde se na listi nalazi Srbija
Foto: Pixabay
Najveće stope pušenja su u jugoistočnoj Aziji i balkanskom regionu Evrope, navodi se na stranici World Population Review. U top 10 država sveta po broju pušača nalazi se Srbija koja zauzima šestu poziciju. Kako se navodi, puši 40,6 odsto stanovništva, od čega muškarci čine 40, a žene 41,2 odsto.
Zapadnoevropske zemlje i Severna i Južna Amerika imaju tendenciju da imaju niže stope pušenja, međutim, to nije uvek zagarantovano, jer se ispostavilo da Čile ima jednu od najvećih stopa pušenja na svetu.
U mnogim zemljama južne i jugoistočne Azije stopa pušenja je vrlo visoka za muškarce i vrlo niska za žene. U Indoneziji, na primer, stopa pušenja muškaraca je 70,5 odsto, a stopa pušenja žena je 5,3 odsto.
 
 
Generalno, stope pušenja su se smanjile širom sveta zbog povećane edukacije o efektima duvana i kampanja protiv pušenja. U Velikoj Britaniji u 2000. godine stopa pušenja iznosila je 38 odsto, od tada je pala na 19,2 odsto.
 
Nauru ima najveću stopu pušenja na svetu sa 52,1 odsto. Žene puše nešto više od muškaraca u Nauruu (52,6 odsto prema 51,7 odsto). Drugu najveću stopu beleži država Kiribati, čiju stopu od 52 odsto ukupno čini 68,6 odsto muškaraca i 35,5 odsto žena.
 
Lista od 10 zemalja s najvećom stopom pušenja obuhvata: Nauru, Kiribate, Tuvalu, Mjanmar, Čile, Liban, Srbiju, Bangladeš, Grčku i Bugarsku. 
 
Celu listu pogledajte OVDE.
  • MiRa

    07.02.2023 19:09
    za @rasa sa salasa
    Verovatno poznajes nas mentalitet, pa samim tim znas da se Srbi ne bi odrekli cigareta ni da kostaju 1000 din. po paklici. Mnogi hodaju krezubi, hrane se najnekvalitetnijom/najjeftinijom hranom, ne mogu da plate rezije, ali za cigarete se nekako uvek nadje...makar za one motane pakovane u kesicu.
  • @Rasa sa salasa

    07.02.2023 16:52
    Ja bih zabranio i alkohol u kafićima i restoranima. Piju pa svašta pričaju i još pred decom.
  • Miki

    07.02.2023 13:15
    Obespravljeni nepušači
    U promenadi u jednom kafiću pitam gde je mesto za nepušače poslali su me na sam izlaz tamo gde bi obično trebalo da su pušači. Nepušači su većina a obespravljeni su!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.