Simonović ponovo osuđen za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, ovaj put na pet godina zatvora

Viši sud u Beogradu osudio je bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića prvostepeno na pet godina zatvora.
On je osuđen zbog optužbi da je druge podstrekivao da zapale kuću novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića.
Istovremeno zatvorske kazne su izrečene i ostalim optuženima - Vladimir Mihajlović je osuđen na četiri godine zatvora, Aleksandar Marinković na četiri godine i šest meseci, a Vladimir Novaković na tri godine i šest meseci zatvora. U kaznu im se računa i vreme provedeno u pritvoru. 
Na ovu presudu strane imaju pravo na žalbu.
 
Na današnjem ročištu advokat Aleksandra Marinkovića, koji se sumnjiči da je bacio molotovljev koktel na garažu novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele, izneo je završne reči. On tvrdi da tokom postupka nije dokazano da je njegov branjenik ugrozio život i delo Jovanovića i njegove žene, što mu se optužnicom stavlja na teret, niti da je, kako kaže, ugrozio njihovu imovinu većeg obima. Marinkovićev branilac je za svog klijenta tražio oslobađajuću presudu. 
 
Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu, kojom su svi optuženi bili osuđeni na zatvorske kazne, ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.
 
Nakon ukidanja prvostepene presude pre dve godine usled procesnih nedostataka, kojom su bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, ovaj predmet dobio je da sudi novi sudija, pošto je prethodni otišao u penziju. 
 
Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović tada je osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora.  
 
Simonović je od početka procesa kategorički negirao optužbe, dok Jovanović tvrdi da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine. Simonovićev branilac Viktor Gostiljac je tada tvrdio da Simonović nije imao problem sa Jovanovićem, nego da je novinar prelazio "granice normalnosti".
 
U ovom predmetu odmah na početku istrage, Bojana Cvetković Šijacki priznala je krivicu i zaključila sporazum sa tužilaštvom na osnovu kojeg je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara. Ona je priznala da je dovezla Marinkovića do mesta Jovanovićeve kuće, gde je krivično delo počinjeno. 
Marinkoviću, koji se tereti kao direktni izvršilac krivičnog dela, sudi se u odsustvu jer je od 2020. godine u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. 
 
Da podsetimo, kuća kuća novinara portala "Žig info" zapaljena je u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine. Najpre je zapaljen automobil Jovanovićeve supruge, da bi se plamen zatim proširio na garažu i deo kuće.
  • Pera

    20.03.2023 13:49
    20 godina je treba dobiti,on je narucio ubistvo jednog novinara.To je poruka vlasti”ako vas uhvate da kradete a nas ste clan,vi to resite kao hocete i ne brinite”.
  • Aca F

    20.03.2023 13:38
    Samo 5 godina?!
    Malo je to, a tek ćemo da vidimo da li će stvarno i otići na robije. Što sam stariji, sve manje verujem u parvdu a još manje u pravosuđe.
  • Peja

    20.03.2023 12:23
    Imace malo vremena da razmisli ako je to u stanju .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija