Širom Srbije nikla udruženja "Žene su zakon", iza svega stoji ministar Basta - evo o čemu je reč

Ministar privrede Rade Basta najavio je osnivanje "Evropskog pokreta Srbije", ali je nekoliko meseci pre toga licencirao jedan drugi pokret.

Basta je još u decembru u Zavodu za intelektualnu svojinu registrovao žig "Žene su zakon", a u klasi robe i usluga na koju će se fokusirati navodi se "oglašavanje, vođenje, organizovanje i upravljanje poslovanjem, reklamiranje, poslovne konsultacije, odeća, obuća, pokrivala za glavu".

Nastavio je sa brendiranjem i u januaru kada je registrovan žig Pokret žena Srbije "Žene su zakon". Oblast delovanja je slična, s tim što se navodi i prenos znanja i iskustva, organizovanje obrazovnih foruma i radionica, nastava, i slično. 

Nekoliko Instagram postova sa motivacionim citatima kasnije, širom Srbije udruženja sa imenom "Žene su zakon", istog fonta i izgleda, počela su da niču širom Srbije.
 
Trenutno je 12 ovakvih udruženja, po jedno u Novom Sadu, Kraljevu, Kikindi, Bačkoj Palanci, Sečnju, Novom Bečeju, Irigu, Zrenjaninu, Subotici i Prijepolju, kao i dva u Beogradu.
 
Instagram: Rade Basta
 
Na čelu svih udruženja nalaze se žene, od kojih su neke članice Socijalističke partije i Pokreta socijalista, osim udruženja u osnovanog u Beogradu, koje predvodi Luka Živanić.
 
I tu nije kraj. Kada se u Instagram pretragu ukuca "Žene su zakon" dobićete više od 40 rezultata uz koja se nalazi i ime opštine. Svi nalozi imaju isti ili sličan logo, a neki se predstavljaju i kao "opštinski odbori Pokreta žena Srbije 'Žene su zakon'". 
 
Sadržaj svih ovih stranica je sličan, a često i isti onom što Basta objavljuje na svom nalogu. Uglavnom je reč o motivacionim porukama i citatima.
 
Osim toga, postoji i Pokret "Žene su zakon" kom u opisu stoji "najveća organizacija sposobnih, vrednih, inteligentnih i divnih žena koje žele da promene Srbiju".
 
Ovaj pokret ima i svoju internet prezentaciju u okviru koje je opisan kao "nevladino, dobrovoljno i neprofitno udruženje osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti unapređenja položaja i kvaliteta života žena, porodica, mladih i dece". 
 
Pokret koji već poziva žene da se u nekoliko klikova pridruže, na stranici predsedništvo ima samo oznaku "Uskoro" i tri siluete, od kojih je jedna muška. 
 
 
Tu je i portal "Žene su zakon" koji nema impresum, odnosno ne zna se ko su novinari i urednici, ali zato ima objavljene tekstove poput "Rešena je misterija zašto žene varaju" i "Kako očuvati porodicu u novoj eri".
 
Kada prvi put uđete na portal, pojavi vam se i dobrodošlica. Žele da vam poklone ceger sa logom "Žene su zakon". Potrebno je "samo" da ostavite podatke koji uključuju ime i prezime, mejl, adresu i broj telefona. 
 
 
Da li je reč o akciji, pokretu, udruženju, kampanji ili projektu, nije jasno, jer ga je i sam ministar u različitim prilikama različito nazivao. Nikada nije objasnio suštinu ove akcije.
 
Umesto toga, ministar kači snimke podrške koju ova akcija/pokret/projekat/kampanja dobija "od poznatih dama", pa i žena širom sveta. Podrška je stigla i iz Filipina i od Dragane Mirković, a pojedini mediji pisali su kako je "Basta pokrenuo žene da se bore za poboljšanje uslova rada". Navodno je više od 600.000 žena podržalo ovu kampanju. 
 
Još na početku svog mandata Basta je istakao da je usmeren na bolji položaj žena preduzetnica.
 
"Svaka majka, sestra, ćerka i baka su stub svake familije. Ne možemo da govorimo o privrednom rastu bez osnaživanja njihove uloge. Moramo da vodimo računa da se održimo kao narod. Šta će nam fabrike ako niko u njima nema da radi i šta će nam nova tehnologija ako nema ko da je koristi. Iz tog razloga žene moraju više da budu uključene u privrednim aktivnostima i zato vas pozivam da posebno obratite pažnju na njih kada govorimo o investicijama", poručio je Basta.
 
Macura: Sumnjam da je dobar deo inspiracije dobio od "Mame su zakon"
 
Predsednica udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura koja je na Tviteru skrenula pažnju na Bastine "poduhvate" za 021.rs kaže da joj je od imenovanja Baste na poziciju ministra privrede bilo neobično što se on bavi pitanjima koja nisu u njegovoj nadležnosti.
 
"Najpre mi je bilo neobično što se bavio pitanjima trudnica i porodilja, što naravno niko pri čistoj svesti i zdravoj pameti ne može da mu zameri. Međutim, on se osvrtao na te probleme kao da je na poziciji ministra za brigu o porodici ili ministra za rad i socijalna pitanja, a ne ministra privrede. Bilo je neobično da on na nalozima na društvenim mrežama za neke ozbiljne probleme navodi da ih rešava jednim potpisom papira, što je za nas koji smo duboko involvirani u te probleme prosto nejasno i pre svega netačno da takvi problemi mogu da se reše takvim banalnim aktivnostima", objašnjava Macura.
 
Dovodi u pitanje koliko je ministar uopšte razumeo nadležnosti ministarstva koje predvodi.
 
"Među prvim izjavama, to je negde decembar mesec, u gostovanju u jednom programu izjavio da će se njegovo ministarstvo zalagati za izmene Zakona o preduzetništvu, a taj zakon je ukinut 2011. godine. Mi nemamo Zakon o preduzetništvu, pa ne bi imao šta da menja. Inače, jedna od aktivnosti 'Mame su zakon' je bila da se zalažemo za pisanje tog zakona zato što u dobrom delu sve što pogađa žene preduzetnice koje žele da postanu majke je upravo zbog toga što ne postoji Zakon o preduzetništvu", naglašava.
 
Dodaje da je neobičan i način na koji se ministar bavi ovim temama. 
 
"Tu su narativi puni nekih rodnih stereotipa i svega onog što je apsolutno pogrešno kada je u pitanju borba za ženska ljudska prava. Da ne pričam o tome što je među promoterima bio Era Ojdanić o kom se pre toga pisalo da je slao maloletnici lascivni video Prosto nije vodio računa ni ko su promoteri njegove kampanje za koju se uopšte ne zna šta je poenta. Mi osim slogana 'Žene su zakon' suštinski ne saznajemo ništa šta stoji iza te priče, ni za koja će se prava boriti, ni za koji tačno napredak, ni za koji bolji status žena. Pominju se preduzetnice to je tačno, ali ni tu nema preciznijih informacija", ističe sagovornica 021.rs.
 
 
U svojim objavama i obraćanjima Basta često pominje i preduzetnice, ističući pozitivne stvari koje Ministarstvo privrede radi na ovom polju.
 
"Te podrške koje postoje nisu rezulat rada ministra Baste, već nekih drugih ministara. U suštini, ja bih rekla pošto je i sam ministar sklon krilaticama i poštapalica u diskursu, da se on kiti tuđim perjem kada je u pitanju položaj preduzetnica", ističe Macura.
 
Toliku Bastinu posvećenost "ženskim pitanjima" Macura opisuje kao rezulat analize tržišta.
 
"Iskreno, mislim da je neko uradio analizu tržišta, i da je primetio da su te ženske teme danas vrlo popularne i da mogu doneti veliki broj jeftinih političkih poena, tako da me ne čudi odluka, jer sad je jasno da ima neke političke ambicije", ističe.
Macura izražava sumnju da je "dobar deo inspiracije" Basta pronašao u Udruženju "Mame su zakon" - od imena, pa do aktivnosti
 
"Samo što je problem kada pronađete inspiraciju na tako nekim tuđim autorskim radovima kojima je neko posvetio godine rada, truda i informisanja, ako ne umete bar da ih prepričate, onda to zvuči dosta kao šupalj lonac", naglašava naša sagovornica.
 
Macura skreće pažnju i na to na krilima koje koalicije je Basta postao funkcioner.
 
"Čini mi se da je to razlog zašto se ministar Basta koji se ranije nikada u okviru stranke Jedinstvene Srbije na čijem čelu je Dragan Marković Palma, bavio ženskim ljudskim pravima, a posebno se nije oglašavao kada je u pitanju zaštita mladih devojaka i žena za koje smo svi znali da su bile na neki način žrtve jednog neprijatnog iskustva sa kojim su se svojevremeno političari hvalili u okviru aktivnosti zvane 'bunga bunga žurke'. Ja kao žena i kao majka, brinem se da neko ko je ćutao na takve stvari danas sa ponosom ističe da se bavi sprečavanjem nasilja ili promocijom žena u bilo kom smislu", objašnjava. 
 
Reagujući na njegov zaokret ka Evropskoj uniji i najavu novog pokreta, Macura kaže da joj razum ne dozvoljava da poveruje da neko ko je izabran na listi Dragana Markovića Palme i Socijalističke partije Srbije na kompletno proruskom narativu odjednom naprasno promenio svoj ideološki pravac. Ocenjuje ovaj zaokret i kao mogući pritisak na opoziciju koja je donekle nesigurna u tome da se izrazi u kom pravcu želi Srbija da ide, pre svega kada su u pitanju Evropska unija i uvođenje sankcija Rusiji. 
 
Šta tačno znači ovaj pokret, projekat ili inicijativa, pokušali smo da saznamo i od samog ministra, ali do objavljivanja teksta, nismo dobili odgovor. 
  • Zemlja čudesa

    03.04.2023 10:24
    Sledeće udruženje
    Verovatno će uskoro osnovati i "Ukrajinski biljni sir je zakon". Dešava se kada više od 3.000 tona kao kravlji reeksportuješ u Rusiju koristeći povlašćeni status Srbije.
  • Zebra

    02.04.2023 20:22
    Nije valjda da se pojavio neko normalan? Sklonice ga čim shvate da radi za dobrobit zemlje. Ako radi… Niko više nikom ne veruje :|
  • Darko

    31.03.2023 14:10
    Podrška zenama
    Velika podrška za udruženje zene su zakon i treba da se zalaze za zene, bravo za trud i zelim vam puno uspeha...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.