Đurić: Na sastancima u Vašingtonu govorim o litijumu, od toga ne možemo odustati

Ambasador u SAD Marko Đurić kaže da se ne može odustati od mogućnosti korišćenja onih resursa koji mogu da Srbiji pomognu da napravi stratešku razliku u ekonomiji, kao što je iskopavanje litijuma.
Đurić: Na sastancima u Vašingtonu govorim o litijumu, od toga ne možemo odustati
Foto: Medija centar Beograd

"Ja na sastancima u Vašingtonu govorim o litijumu, informišem da Srbija ima litijum, ona ima 11 odsto od ukupnih svetski istraženih rezervi litijuma", izjavio je Đurić.

On je rekao da je Srbiji, zbog njene povećane potrošnje energenata izgradnjom velikog broja fabrika ali i globalne krize, odnos sa SAD u oblasti energetike važan jer Amerika poseduje resurse i podstiče obnovljive vidove energije.

"Naša je volja i naša želja je da osiguramo samostalni i nezavisni energetski sistem i to nema veze sa našom spoljnom politikom. Srbija nije odustala od svojih elektrana na ugalj i to je američki senator iz Montane Stiven Dejns opisao hrabrim“, rekao je  ambasador.
 
Kako kaže, fokus Srbije je da u odnosu sa SAD izoluje pitanja oko kojih se dve države ne slažu i traži ona oko kojih imaju zajedničke interese a to su, kako je naveo, regionalna stabilnost i ulazak u Evropsku uniju kao i Otvoreni Balkan.
 
"Imamo različit stav po pitanju Kosova, SAD na Kosovo gledaju kao na nezavisnu državu, ali imamo i zajednički interes a to je očuvanje srpskog naroda i stabilnost. U očima SAD Srbija je mnogo više od tog problema sa Prištinom“, rekao je Đurić.
 
On je naveo da je budućnost Kosova u "dugoročnoj borbi i filantropskom radu", da to za njega nije ulazak Kosova u UN i da to govori i u Vašingtonu.
  • Zamenik zamenika

    12.04.2023 21:00
    Rudnik litijuma bi uništio nekoliko sela.Direktna zona uticaja je oko 2200 hektara.Za rudnik litijuma je potrebno 350 000 metara kubnih koncentrovane sumporne kiseline godišnje.Jalovište samo iz jedne godine iskopavanja jadarita bi bilo 40 hektara i 40 metara visine,a u istom bi bilo preko 200 nestabilnih jedinjenja koja bi u kontaktu sa atmosferskim zalogom isparavalo i ugrožavalo biljni i životinjski svet u krugu od 300 kilometara u zavisnosti od ruže vetrova. Taj talog koji prođe kroz jalovišta završavao bi u slivu reke Drine.Na taj način bi bilo ugroženo 170 hiljada hektara obradivog zemljista i praktično uništen najveći rezervoar pitke vode u Srbiji.
  • Plaćač poreza

    12.04.2023 20:41
    U jeku kampanje litijum da ili ne, iz kompanije Tesla najavljuju uskoro nove automobile sa novim baterijama koje nisu litijumske i sa kojima će automobil imati autonomiju od 2 hiljade kilometara. Nama ipak neko želi da "uvali" ekološku katastrofu. Nećemo rudnik litijuma!
  • Dodjos

    12.04.2023 09:20
    Jad i beda
    Sta reci ... svi na izbore jedino resenje protiv ovog zla!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija