Stručnjaci: Vest da izvozimo oružje Ukrajini vetar u leđa antizapadnoj retorici i pritisak na Vučića

Srbija je navodno pristala da snabde Kijev oružjem ili je već poslala oružje, navodi se u poverljivom dokumentu Pentagona, prenosi Rojters, a što su srpski zvaničnici demantovali.
Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević brzo je demantovao navode Rojtersa, rečima da Srbija nije i niti će prodavati oružje ukrajinskoj ili ruskoj strani.
Milan Jovanović, predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju, u izjavi za Danas napominje da ovih dana svedočimo sve intenzivnijem transparentom ratu obaveštajnih službi.
"Loše stanje na ratištima u Ukrajini, Rusija nastoji da kompenzuje intenziviranjem obaveštajnog rata u kom mediji i društvene mreže imaju ogromnu ulogu. Na curenje dokumenata Pentagona kome svedočimo ovih dana, pa i poslednjih sati kada se u obaveštajni rat nastoji uvući i Kina gledam iz tog ugla. Jedinog u kom Rusija postiže elemente pobede koje nisu uvek bez posledica. Moje sumnje pojačava činjenica da je sve krenulo sa Telegrama, uz dalju razradu Raša tudej i njenih zvaničnih i drugih emitera informacija u interesu i u korist Rusije", kaže Jovanović za Danas.
 
Srbija, naglašava Jovanović, u tom kontestu dobija na "važnosti" koja je proporcionalna njenom opiranju da uvede sankcije agresoru.
 
"A ti pritisci bivaće sve učestaliji i sve intenzivniji, što se Srbija duže bude ustezala da uvede sankcije Rusiji. I oni su dvostruki. S jedne strane, Zapad bi da ubrza Srbiju na putu ka EU na kom sankcije imaju ogromnu važnost. S druge strane, još je veći pritisak Rusije na Srbiju. Vest koju je plasirao Rojters obektivno je vetar u leđa antizapadnoj i anti-EU opozicijii u Srbiji, i sjajna za pritisak na Vučića", ukazuje Jovanović.
 
Sagovornik beogradskog lista smatra da će Srbija uskoro morati jasno i hrabro da odgovori tim pritiscima, a ne da "žuri da tu vest 'ekskluzivno' demantuje preko Sputnjika koji je već dugo glasilo i glavni informator i priručnik ruske pete kolone u Srbiji".
 
"Srbija na koncu ima značajno iskustvo u izvozu oružja. Ono nije od juče. Teško je poverovati da bi sebi dozvolila početničke greške ili podmetanja. Držim da je Rojtersova priča kratkotrajna. I na kraju da ne bude zabune - pomagati Ukrajini kao zemlji koja je izložena agresiji bez premca je moralan čin. Biti neutralan prema tome je krajnje upitno", zaključuje Jovanović.
 
Zoran Dragišić, profesor fakulteta Bezbednosti, kaže za Danas da priču o curenju tajnih papira iz Pentagona "treba uzeti sa priličnom rezervom".
 
"Ima nekoliko prilično čudnih detalja. Prvo, ti navodni tajni dokumenti objavljeni su javno. Da su Rusi ili Kinezi ili neka druga neprijateljska država došli u posed takvih dokumenata, svakako se ne bi javno objavljivali nego bi ih čuvali za sebe i upotrebili za sebe kad im treba. S druge strane, ako se pojavio neki novi Asanž, neko ko bez jasnog cilja to radi, onda bi taj neko morao biti u vrhu Pentagona", ukazuje Dragišić.
 
Što se tiče izvoza oružja iz Srbije u Ukrajinu, on kaže da nema nikakvu informaciju da je Srbija išta izvozila u Ukrajinu.
 
"Ako ministar odbrane kaže da ništa nije izvezeno u Ukrajinu, ja sam sklon da mu verujem. Ali mislim da bi za Srbiju bilo bolje da pomognemo Ukrajini", navodi Dragišić.
On ističe da "ne zna šta bismo mi mogli njima da prodajemo".
 
"Jedino municiju, toga imamo. Mi samo možemo da nagađamo. Sklon sam da poverujem da ništa nismo prodavali Ukrajini imajući u vidu politički stav Vlade Srbije", kaže Dragišić.
 
On dodaje da je Srbija od Rusije uvozila naoružanje.
 
"Ne verujem da bismo mi Rusiji nešto prodavali. Jer kada bismo mi njima nešto poklanjali i prodavali, to bi bilo ozbiljno igranje sa sudbinom države. Svi su svesni da se to ne može sakriti, a ako bi se sakrilo, bili bismo stavljeni na listu saveznika Rusije, što bi nas dovelo u strašno neprijatnu situaciju", ukazuje Dragišić.
  • Kvazi englez

    13.04.2023 15:41
    Jel su ono 20/3 na slici?
  • ns ja

    13.04.2023 15:11
    Tekst je ipak antiruski obojen, a nije neutralan, kako je autor perfidno, želeo da izgleda...
    Nema ništa loše u hitnoj objavi demantija i to u Sputnik-u...Ko želi da se informiše može, ko ne želi, jer je "gadljiv" ne mora...
  • Ozvalavljen

    13.04.2023 12:33
    Srpska UDBA, za koju je Vodja radio, 90ih je prodavala municiju Muslimanima u BIH. Nista novo nisam niocekivao od tog ZLA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.