Savić: Odluka vlade o ukidanju naknade za konverziju zemljišta katastrofalna

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da je katastrofalna odluka Vlade Srbije da predloži izmenu zakona kojom se ukida naknada za konverziju.
Savić: Odluka vlade o ukidanju naknade za konverziju zemljišta katastrofalna
Foto: Pixabay
"To je katastrofa, ne samo zbog pravičnosti i gubljenja prihoda, već i zbog toga što Vlada Srbije ne može da shvati da se pravila ne menjaju u toku igre", rekao je Savić.
Vlada Srbije je u četvrtak prihvatila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji. Time se, kako je saopšteno, "ubrzavaju procedure za izdavanje građevinskih dozvola, ukidaju prepreke, kao što je konverzija uz naknadu i omogućava da proces izdavanja dozvola bude transparentniji i u cilju veće zaštite građana i onih koji grade".
Savić je rekao da korisnicima takvog zemljišta treba dozvoliti da ga koriste dok fabrika koju su kupili u privatizaciji radi, a ako se ugasi, zemljište staviti na licitaciju i omogućiti da ga kupi onaj ko ga najviše plati.
 
Dodao je da promena namene zemljišta mora podrazumevati tržišnu naknadu, a da čak nije siguran da li treba predvideti mogućnost da, u slučaju da dva zainteresovana kupca za to zemljište na licitaciji ponude istu cenu, prednost treba dati onom ko je do tada koristio zemljište.
 
On je rekao da je politika ukidanja naknade loša jer biznismeni u privatizaciji nisu platili zemljište, a neki su kupovali firme samo da bi ih ugasili i koristili atraktivne lokacije za gradnju stanova.
 
Vladina politika, kako je rekao, nije pravedna i iz razloga što su neki platili naknadu za konverziju, mada je i to "smešan" novac, ali im verovatno neće biti vraćen.
 
Privatizacija preduzeća je, prema njegovim rečima, iskorišćena da biznismeni dođu do skupih lokacija, što su omogućile sve vlade od 2.000 godine.
"Sadašnja vlast optuživala je bivšu vladu da je omogućila pljačkašku privatizaciju, a sada je i sama za to optužena od opozicije i bivše vlasti", rekao je Savić.
 
Umesto da, kako je rekao, vlast ispravi greške prethodne, ona nastavlja da radi u interesu pojedinaca u čijim džepovima će završiti novac građana koji je trebalo da se nađe u budžetu Srbije.
  • diskriminacija

    08.05.2023 12:25
    A restitucija za samo 15%
    Restitucijom država želi da obeštiti naslednike sa samo 15% od vrednosti oduzete imovine. Kaže nema više...
  • Đikan

    08.05.2023 12:22
    neznanje
    Nažalost, u ovoj zemlji svi tumače pravo, a da ga ne znaju, podležući trenutnoj situaciji i populizmu. Osnovni postulat Zakona o osnovama svojinkopravnih odnosa glasi da zemljište prati pravnu sudbinu objekta. Ovaj postulat je ukinut donošenjem Zakona o konveziji, jer je nekom zasmetala kupovina Luke Beograd od strane G. Beka. Dakle, tada je donet Zakon koji je neustavan. Ovo je samo ispravka greške. Sve preesude i odluke sudova koje su ishodovane na bazi pritisaka štampe i vlasti, bez oslonca u zakonu dovele su do toga da se desi ovo što se trenutno dešava. Da Zakoni važe za sve i da se orimenjuju prema svima, ne bi došlo do ovoga
  • Jasno

    08.05.2023 12:20
    Pljacka do kraja
    Sve je rasprodato za bagatelu. Ovako se zakonom omogucuje sns prijateljima, kumovima /tajkunima/,najblizoj rodbini prenamjena zemljista u gradjevinsko,koje se nece platiti, a ima ogromnu vrijednost zbog lokacije i velicine. Cisto pljackanje drzave i budzeta u vrijednosti nekoliko milijardi dolara.
    Da li se smije sns vrhuski to dozvoliti?!!!
    Sta nije obezvrijedjeno pa prigrabljeno od strane ovih hijena? Drzava je sva opuvana.
    Sprijeciti glavnog vodju i njegove pomagace da dokrajce ovu pljacku budzeta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.