Državni sekretar u MUP-u o oštrijim kaznama za oružje bez dozvole: I do 15 godina zatvora

Državni sekretar u MUP-u Željko Brkić najavio da će nakon 8. juna, kada ističe rok za pradaju nelegalnog oružja, država preduzeti restriktivne i represivne mere.
Državni sekretar u MUP-u o oštrijim kaznama za oružje bez dozvole: I do 15 godina zatvora
Foto: Pixabay
"Kaznena politika će se maksimalno pooštriti, biće podignuti maksimumi i minimumi kazne", rekao je Brkić za N1.
On je naveo i koje sankcije će biti uvedene:
"Za slučaj da se drži oružje za koje se može dobiti dozvola za držanje, zaprećena kazna je od jedne do osam godina zatvora. Ako se drži oružje po kom se ne može dobiti dozvola, dakle automatsko oružje, kazna je od dve do 12 godina. Držanje više komada oružja i ili oružja razorne moći - od pet do 15 godina, a ako držite nelegalno oružje od pet do 15 godina. Ako imate dozvolu za držanje, a ne za nošenje oružja, zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina".
 
Brkić je istakao da je jako pooštrena kaznena politika i dodao da će MUP imati nultu toleranciju na događaje poput dve tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" i kod Mladenovca.
 
Inače, danas je treći dan od 30 dana za predaju nelegalnog oružja. Građani mogu ili da lično dođu do policijske stanice ili da pozovu policijace da dođu na adresu. Nema nikakvog legitimisanja niti posledica sve do 8. juna, a onda – slede navedene kazne.
 
Do sada je predato 3.000 komada oružja, 125.000 komada municije i 150 bombi.
 
Brkić naglašava da je odziv jako dobar. Upitan da li može da proceni broj nelegalnog oružja u Srbiji, kao i da li možemo sa sigurnošću znati da li su građani predali sve komade oružja u svom posedu, odgovara:
 
"Mi to nikada ne možemo znati pouzdano. Nelegalnog oružja de fakto ima kod građana. Možemo samo da apelujemo na svest pojedinca da ova dva tragična događaja budu opomena koliko je opasno držati oružje", istakao je državni sekretar.
 
Na pitanje kako će izgledati najavljena kontrola da li građani koji imaju dozvole drže propisno oružje, kaže da će u narednih šest meseci biti pojačana kontrola.
 
"Dugo radim u MUP-u. I pre 20 godina sam sprovodio te aktivnosti, to je policija stalno radila. Sada je samo intenzitet aktivnosti podignut na najviši nivo. U narednih šest meseci sprovešćemo kontrolu svih vlasnika oružja, na koji način ga drže i da li je dovoljno obezbeđeno, da ne dođe u posed neovlašćenog, a pogotovo maloletnog lica", rekao je Brkić.
 
Istakao je i da od ponedeljka 3.500 policijskih službenika brine o bezbednosti učenika i da informacije koje poseduje MUP jasno pokazuju da građani i deca jako dobro reaguju na prisustvo policije kod škola.
 
Učenici češće prilaze policajcima i obraćaju im se, od pitanja kako se postaje policajac do onog - "Zašto je dečak ubio drugove", naveo je Brkić.
Ukoliko se osećate uznemireno zbog ovih događaja, razgovarajte sa nekim. Brojne institucije, udruženja i stručnjaci otvorili su svoje linije za decu i odrasle kojima je potrebna psihološka podrška. 
 
Institut za mentalno zdravlje u Beogradu: 063 8681757 i 063 8682217
 
Klinika za psihijatriju: 066 8300854
 
Društvo psihologa Srbije: psiholoskapodrskadps@gmail.com
 
Nadel - Nacionalna dečja linija: 116 111
 
Savetodavni telefon za roditelje: 0800 007 000
 
Centar za mentalno zdravlje: 011 361 2467
 
Pokret Nesalomivi: 0800 001 002
 
Centar Srce: 0800 300 303
 
Klinika Laza Lazarević, Nacionalna linija za pomoć adolescentima: 0800 309 309
  • H

    11.05.2023 09:18
    H
    Onda ode 65% gradjane Srbije na te Robije!!! Alooo ko ce to hraniti,nema ni mesta…
  • Mila

    10.05.2023 11:23
    Odgovor
    Eto je savršen primer pametnjakovića ispred tastature. Svu sreću mu/joj želim. Jako pametna ličnost, nije deo krezube Srbije, elita prava.
    Pr....bez objašnjenja ,rešenja i ičega konstruktivnog. Ali zna da s.... SAMO nedostaje pljuvanje dođoša.
  • Pićuka

    10.05.2023 11:15
    A zašto je to do sada, prošlo je deset godina ove narodne vlasti, bilo tolerisano. Da li imate neki suvisli odgovor?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.