Spasovdanska litija danas u Beogradu: Šta je drugačije u odnosu na prethodne?

Ulicama Beograda večeras će proći Spasovdanska litija povodom gradske slave Spasovdana.
Međutim, ove godine litija neće imati svečani karakter zbog pogibije dece i mladih u školi na Vračaru i u okolini Mladenovca.
Litija povodom slave Beograda kreće u 19 časova od hrama Vaznesenja Gospodnjeg, kratko će se zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana kako bi se služio pomen. Litija će posle toga biti nastavljena do Hrama Svetog Save, gde će biti služen moleban, a patrijarh će se na tom mestu obratiti narodu, piše N1.
"Posle toga, narod će moći da celiva mošti Svetog vladike Nikolaja, koje će biti u hramu do nedelje", rekao je episkop toplički.
 
Na inicijativu patrijarha Porfirija, na čelu litije nalaziće se kivot s moštima Svetog vladike Nikolaja.
 
"Patrijarh Porfirije je dobro sagledao i oslušnuo, poznavajući srca svoje pastve, svog naroda, da bi dolazak tako jednog divnog svetitelja, koji je jedan od naših najvoljenijih, obradovao mnoge i doneo utehu", rekao je za RTS episkop toplički Petar, pomoćnik patrijarha.
 
Mošti stigle iz Valjeva
 
Mošti Svetog vladike Nikolaja počivaju u manastiru Lelić kod Valjeva, a u Sabornu crkvu u Beogradu su prenete dan pre litije.
 
Svečano i u pratnji episkopa valjevskog Isihija, kivot s moštima je u sredu uveče iz Saborne prenet u Vaznesenjsku crkvu, pred praznično bdenje. Mošti će ostati u crkvi i na dan slave, a svečano će biti iznete u 19 časova kako bi litija krenula ka Hramu Svetog Save.
 
Novi patrijarh, novi običaji
 
Dolaskom patrijarha Porfirija na čelo Srpske pravoslavne crkve promenio se način obeležavanja gradske slave. Spasovdanska litija je uvek kretala od Vaznesenjske crkve, ali je išla drugom trasom i kroz beogradske ulice pravila krug, vraćajući se na mesto odakle se i pošlo.
 
Od 2021. godine litija ide do Hrama Svetog Save na Vračaru, gde patrijarh služi moleban.
 
Na litiji se čitaju tri molitve - za zdravlje, za mir i prosperitet Beograda i za pokoj duše junacima koji su dali svoje živote za Beograd.
 
Promenjeno je i vreme održavanja i na inicijativu patrijarha umesto u prepodnevnim satima litija se održava uveče.
 
Još jedna novina koju je patrijarh Porfirije uveo je iznošenje moštiju. Tako su 2021. godine na čelu kolone bile mošti despota Stefana i Svete Petke.
 
Jerusalimski krst, koji se tradicionalno nosi na čelu litije, od vremena Porfirija bio je poveren profesionalnim sportistima – 2022. krst je nosio vaterpolista Stefan Mitrović, a godinu pre dizač tegova Rade Savić.
Godina bez litije
 
Jedina godina kada je Spasovdanska litija preskočena, od obnove proslave gradske slave, bila je 2020. godina i to zbog epidemije koronavirusa. Slava je posle liturgije obeležena u uskom krugu ljudi.
 
Način proslave slave Beograda osmislio je 1862. godine mitropolit beogradski Mihailo Jovanović, po čijem predlogu je i izgrađena Vaznesenjska crkva u Beogradu. U riznici Vaznesenjske crkve se čuva autentični slavski barjak Uprave grada Beograda iz 1938. godine.
 
Posle Drugog svetskog rata poslednja litija je održana 1947. godine, a njeni učesnici su bili kamenovani. Ubrzo je i samo održavanje litije bilo zabranjeno.
 
Spasovdan se od 1993. godine ponovo proslavlja kao gradska slava Beograda, a iste godine je obnovljena i Spasovdanska litija.

Teme

spc
  • pajo patak

    25.05.2023 15:40
    @@pajo patak
    demonu, koje godine ( prethodne ), konačno se vrati ortografiji rodnog kraja
    ( latiničnoj ), pa pročitaj naslov na sajtu i moj komentar, a europski kontinuitet ostavi svom dvojnom državljanstvu.
  • @pajo patak

    25.05.2023 15:03
    Koje prethodne godine? Gde? U Evropi se u mnogim gradovima održavaju u kontinuitetu.
  • pajo patak

    25.05.2023 14:28
    @Лиманац
    zakasnio si; oglasio si se posle 14 h, a tebi na čelu bi bolje stajalo nešto takođe na mo..., a nisu mošti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija