Šef OEBS na Kosovu: Bez Srba u institucijama nema osećaja normalnog života

Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Davenport izjavio je da se bez učešća kosovskih Srba u institucijama, poput policije, pravosuđa i opštinske administracije, neće vratiti osećaj normalnosti u životu.
Šef OEBS na Kosovu: Bez Srba u institucijama nema osećaja normalnog života
Foto: Beta/AP

Gostujući na televiziji RTK2, Davenport je istakao da su lokalni izbori na severu sprovedeni u skladu sa zakonom, ali je ukazao da nije održiva sadašnja situacija u kojoj se nalaze predsednici opština koje je izabrao veoma mali broj birača.

"S druge strane, svako nasilje je potpuno neprihvatljivo. Nažalost, došlo je do sukoba i napada u kojima su povređeni policajci, predstavnici međunarodnih misija i novinari, u nekim slučajevima i teže. Pre svega, mora doći do popuštanja tenzija", kazao je Davenport.

On je ocenio da bi bilo neophodno da se organizuju novi izbori, kako bi predsednici opština na severu imali neophodan legitimitet, i poručio da je misija OEBS spremna da pomogne da se to realizuje.
 
Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, Davenport je rekao da Misija OEBS podržava taj proces i da je aktivno angažovana u različitim projektima za sprovođenje svega što je dogovoreno.
 
Davenport je naveo da je formiranje Zajednice srpskih opština jedna od brojnih obaveza iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine, a u skladu je i sa novim sporazumima iz februara i marta ove godine.
 
"Mora se pronaći kompromisno rešenje koje će odgovoriti na sve izazove u vezi sa tom veoma složenom temom, ali i sve ostale obaveze moraju biti sprovedene u skladu sa svim dogovorima postignutim u dijalogu", naglasio je Davenport.
 
Šef Misije OEBS je kazao da se nada da će dijalog Kosova i Srbije biti završen ove godine, ali je upozorio da to, pre svega, zavisi od posvećenosti Prištine i Beograda sprovođenju svega što je dogovoreno.
 
"Moram da dodam da treba da postoji pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum, koji je vezan i za procese članstva u Evropskoj uniji", rekao je Davenport.
Govoreći o problemu sa imovinom manastira Visoki Dečani, koji još nije rešen uprkos insistiranju međunarodne zajednice, Davenoprt je kazao da je pozicija Misije OEBS potpuno jasna.
 
"Misija OEBS, a i ja lično, više puta smo istakli da odluka kosovskog Ustavnog suda iz 2016. godine mora da se sprovede, jer je u pitanju vladavina prava i poštovanje pravnog okvira na Kosovu", poručio je Davenport.
  • OEBS ?

    05.06.2023 10:42
    izašao iz naftalina
    Odakle se sada ovaj OEBS pojavio ? Bili u naftalinu 20 god i sada oni daju neke predloge ? Srbija gori, masovni protesti od skoro milion ljudi na ulici, ako Vučić ne podnese ostavku može da izbije građanski rat, a ovi bi da se Srbija bavi njima ? Dok se kriza sa protestima u Srbiji ne reši i vidimo ko će biti nova vlast i hoće li biti građanskog rata ili ne, nema više razgovora sa nikon sa strane. Neka to oni iz OEBS-a sve rasprave u SB UN na nekoj sednici imaju tamo vremena da razgledaju njihove savete. Srbija sada ima unutrašnju krizu koju mora da rešava da se nebi sve raspalo.
  • V5

    05.06.2023 07:25
    On muti vodu
    Prvo vrdalama mora da shvati da treba da prestane da maltretira Srbe na Kosovu zbog svojih interesa, pa će onda sve da krene.
  • Banderaš

    05.06.2023 06:33
    Školovani prevarant
    Sve je organizovana predstava,od izlaska policajaca iz Kosovskog sistema-do ponovnih izbora na Kosovu i stavljanjem severa kosova pod američki protektorat.
    Tako će svi biti namagarčeni a svi zadovoljni: Kosovo nezavisno, srbi u kosovskim institucijama (po kosovskim zakonima u 4 opštine),amerikanci će legalizovati svoje prisustvo i isterati ruse i kineze, Vučić će imati izgovor za ulazak srbije u NATO jer će građanima reći:"vidite kako nas štite"!!..
    Srpska crkva je uzela 3 milijarde za zemlju u Metohiji-zato crkva ćuti!
    Ovo je čisto majmunisanje slepog naroda,da bi se legalizovala samostalnost Kosova,obavila u magli ogromna pljačka Kosova i srbije (stotine milijardi).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.