Univerzitetski nastavnici: Ranijim završetkom školske godine poslata poruka da nam škola ne treba

Odlukom o ranijem završetku školske godine kratkoročno je ukinut jedan važan razvojni oslonac, a dugoročno još jednom narušeno poverenje u obrazovni sistem.
Univerzitetski nastavnici: Ranijim završetkom školske godine poslata poruka da nam škola ne treba
Foto: 021.rs
Tako ocenjuje grupa od 83 univerzitetska nastavnika i stručnjaka za obrazovanje.
"Nepodeljen je utisak da smo svi, i posle mesec dana eksperimentisanja sa školom i školstvom različitim kratkotrajnim, prelaznim i tehničkim rešenjima nepoznatog porekla i utemeljenja, ostali zatečeni najnovijom odlukom vlasti", navodi se u saopštenju povodom odluke Vlade Srbije da školska godina bude završena 6. juna.
Donosioci odluka, kako se dodaje, nisu obrazložili zašto to rešenje smatraju dobrim, zbog čega su oni, kao deo zajednice univerzitetskih nastavnika i istraživača odlučili da obrazlože zbog čega smatraju da je ono pogrešno.
 
Naveli su da u obrazovnom sistemu ima oko 100.000 zaposlenih, nešto manje od milion učenika, oko dva miliona njihovih roditelja i da je za sve njih, pre svega za učenike, škola okruženje za učenje i razvoj.
 
"To okruženje treba da bude stabilno, sigurno i smisleno strukturirano, što je posebno značajno u situaciji krize. No, pre svega, taj sistem mora da postoji, ne formalno već suštinski, kako bi odgovorio na razvojne potrebe svojih korisnika. Nažalost, ovom odlukom poslata je poruka deci i društvu da nam škola, u suštini, ne treba", piše u saopštenju.
Na taj način je, prema njihovim rečima, kratkoročno ukinut jedan važan razvojni oslonac, a dugoročno još jednom narušeno poverenje u obrazovni sistem, kao i ljudska potreba za sigurnošću, stalnošću, redom, strukturom...
 
"Pored toga, donošenjem nepromišljenih odluka koje se stalno menjaju šaljemo poruku deci i mladima da ne mogu da se pouzdaju u nas odrasle da smo sposobni da upravljamo situacijom, što može dodatno da poveća njihov doživljaj nesigurnosti", navodi se u saopštenju.
  • NoviS

    06.06.2023 22:48
    Gospodo
    univerzitetski profesori, trebalo je da je kažete nešto kada je dokazani prepisivač ostao na mestu ministra finansija. Ćutali ste tada, pa ćutite i sada. Ili hodajte pored vaših studenata.
  • Silver

    06.06.2023 20:13
    badava skole i nauke kad su deca sve glupavija ionako neznaju da divane niocemu istorija umetnost muzika i tako dalje i najdalje.....
  • Djole

    06.06.2023 19:49
    Obrazovanje
    Za vlast obrazovanje je pogresna investicija. Gde nema kvalitetnog obrazovanja nema ni napretka drustva. Petnaest dana pre se nastava zavrsava, sta to znaci? Nepromisljena odluka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija