Opozicija o konferenciji Vučića i Brnabić: Još jedna doza ludila i kršenja Ustava

Imali smo priliku da još jednom, ovaj put uživo, pratimo kršenje Ustava predsednika Srbije i posle konferencije samo će nas biti još više na ulicama, saglasili su se predstavnici opozicije.
Opozicija o konferenciji Vučića i Brnabić: Još jedna doza ludila i kršenja Ustava
Foto: FoNet (Zoran Mrđa)
"Imali smo priliku da gledamo direktan prenos kršenja Ustava. Na ovoj konferenciji imali ste premijerku koja je bila konferansije glavnom čoveku, a koji je glavni neustavno. Kada je Vučić uzeo reč nastavio je da krši Ustav ko zna koji put po redu. Govorio je o stvarima koje nisu u njegovoj nadležnosti i koje od njega niko nije tražio", rekao je za N1 predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.
On smatra da je celokupni "nastup" Vučića i premijerke zapravo poziv za dalje omasovljenje protesta i da će "biti još više naroda na ulicama".
"Sve što je izrečeno večeras je posledica panike i straha i Vučić želi na svaki način da otupi i anestezira građane i da skrene pažnju sa protesta. Nudi izbore iako mu to niko nije tražio jer mu smeta parlament u kojem sada sede ljudi koji ga kritikuju. Zato hoće izbore jer on mora da se predstavi tako kao da je on jedina institucija koja postoji", rekao je Lutovac.
 
Predsednik Demokrata je ponovio i da kada premijerka kaže "da sistem nije zakazao" to nije istina jer "sistem ne postoji". Komentarišući njenu izjavu da su "određene političke stranke jedva dočekale da se nešto desi, da zloupotrebe čak i ovakvu tragediju koja je nezamisliva, da bi organizovali proteste", Lutovac je rekao da je sramota to što ona govori.
 
"To je sramotna izjava, napravili su od Srbije privatni posed i misle da imaju monopol na politiku. I građani imaju pravo da se bave politikom, sve je politika jer se tiče normalnog života i uređene države, jer bez toga nećemo imati državu pravde", istakao je Lutovac.
 
Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka prokomentarisao je konferenciju za novinare premijerke i predsednika Srbije kao "još jednu dozu ludila Aleksandra Vučića", a koju je nacija dobila.
 
"Šta nam je Vučić to rekao? Rekao nam je da će da sačeka da neko razgovara sa njim, a niko neće da razgovara sa njim. Brnabić je obećala da će dati ostavku, ali će malo da sačeka, pa možda neće da da ostavku. Pa će onda on da zamoli MMF da ne poskupi struja, a i pojeftiniće hleb i to će posebno obradovati premijerku i Vučićevog kuma Nikolu Petrovića", rekao je Jovanović.
 
I Jovanović smatra da je Vučićev nastup zapravo još jedan "poziv ljudima da izađu na ulicu".
 
"O kakvim izborima on govori, nikakvi izbori nisu tema, to od njega niko nije tražio. Opet je pozvao ljude na ulicu. On prvo mora da ispuni sve zahteve sa protesta pa onda možemo da razmišljamo da li će neko razgovarati sa njim", istakao je Jovanović.
 
Za izjavu premijerke da su "određene političke stranke jedva dočekale da se nešto desi, da zloupotrebe čak i ovakvu tragediju koja je nezamisliva, da bi organizovali proteste", Jovanović je rekao da su i ona i ministar Gašić zapravo "robovi" Aleksandra Vučića.
 
"Da je Bata Gašić radio svoj posao i krenuo u prikupljanje oružja mnogo ranije, do ove strašne tragedije možda ne bi došlo. Tu decu je pobio manijak za kojeg je celo selo znalo da vitla bombama. Posle takve tragedije ako si čovek, daš ostavku. Ali oni su njegovi robovi, Ana i Bata Gašić, pa vi vidite u njihovim očima strah. I koalicioni partneri, SPS, se sklanjaju sa strane i pitaju se šta će biti sa njima kad on siđe sa trona", zaključio je Jovanović.
 
Đorđe Pavićević iz Ne davimo Beograd je konferenciju za novinare Aleksandra Vučića okarakterisao kao "već viđeno i uobičajeno".
 
"Tipične izjave za Aleksandra Vučića. Sve je otvoreno, sve može da bude ali ne mora da znači. Ono što je najavljeno kao istorijsko pretvorilo se u uobičajeno obraćanje, u kampanju sa tajminzima kada će biti povećane plate, penzije, ko će koliko novca dobiti…ništa novo i ništa neočekivano", rekao je Pavićević.
U međuvremenu se oglasio i potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić, koji je rekao da su mere koje je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić skup iznuđenih predizbornih obećanja, koja nemaju bilo kakvo pokriće u budžetu i finansiraće se isključivo dodatnim zaduženjem svih građana.
 
"Javne finansije su već u ozbiljnim problemima, što se vidi po padu prihoda od poreza na dodatnu vrednost od 5,6 odsto, uprkos inflaciji od 15,1 odsto, zbog čega smo samo u proteklih šest meseci već morali da se zadužimo tri milijarde evra i povećamo javni dug na 35,5 milijardi evra", izjavio je Nikezić.
 
Prema njegovim rečima, očigledan nedostatak budžetskih sredstava vidi se i po činjenici da su u aprilu subvencije bile 25 odsto niže, a kapitalne investicije čak dvostruko niže nego u aprilu prošle godine.
 
"Umesto ozbiljnih mera za borbu protiv inflacije, koja je najveća u regionu i dvostruko viša nego u evro zoni, stigla je najava da će hleb Sava pojeftiniti pet odsto, uprkos tome što je pšenica u proteklih godinu dana pojeftinila 30 odsto. Predložena povećanja plata neće pokriti ni inflaciju, koja je u proteklih godinu dana 15,1 odsto, a u 2023. je zvanično projektovana na više 11 odsto, tako da ni u ovoj godini nema ni govora o boljem životu građana", izjavio je Nikezić.
 
On je ocenio da je taj predlog mera samo nastavak ekonomske politike koja se svodi na prekomerno zaduživanje, zbog čega je Srbija na samom dnu regiona po ekonomskom rastu i među četiri najsiromašnije zemlje u Evropi.
  • Beograd

    09.06.2023 08:56
    Maloumna opozicija nezna sta hoce a nije ni cudo kad je vode nepismeni, ponavljaci, lazovi, prevaranti, placenici...
  • Neko

    08.06.2023 21:06
    ?
    Ala se vi plašite izbora.
  • Vllager

    08.06.2023 19:31
    Opozicija
    Zamislite kad Lutovac govori o krsenju Ustava Ili Cuta o ludilu
    Bas smesno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.