Firmi Dejana Stankovića ozakonjene hiljade nelegalno podignutih kvadrata

Grad Beograd je firmi u suvlasništvu poznatog fudbalera Dejana Stankovića bez jasnih pravnih osnova ozakonio hiljade nelegalno podignutih kvadrata u Beogradu.

Kako piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN) zgrade u Kursulinoj ulici u  opštini Vračar srušene su najmanje šest meseci pre nego što je investitor, firma "Stefial", poznatog bivšeg fudbalera Dejana Stankovića i Dragana Ruvarca, dobila dozvolu za rušenje, u martu 2019.

Godinu dana kasnije, završena je gradnja kompleksa koji su činile dve gotovo identične zgrade podignute jedna do druge, u Kursulinoj ulici i u susednoj Baba Višnjinoj.

Ove dve zgrade zajedno imaju 3.500m² više nego što je to dozvoljeno građevinskim dozvolama.
 
Zgrada u Baba Višnjinoj, tako, umesto dozvoljenih pet nadzemnih etaža, ima sedam, a ukupna površina objekta, umesto 2.674 kvadrata,  zauzima čak 4.199 kvadrata.
 
Kuće koje su nekad postojale u Kursulinoj ulici, uklonjene su da bi napravile mesta drugoj zgradi u vlasništvu firme "Stefial". One su uklonjene u novembru, iako je firma "Stefial" dobila dozvolu da ih poruši tek u martu 2019. godine, piše BIRN. 
 
Obe zgrade su, uprkos "propustima", i ozakonjene, iako Zakon decidno propisuje da mogu da budu ozakonjeni samo objekti koji su bili konstruktivno završeni, odnosno "pod krovom", u trenutku stupanja ovog zakona na snagu u novembru 2015. i koji se vide na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) iz tog perioda. 
 
Istraživanje BIRN-a pokazuje da ovo nisu jedina sporna ozakonjenja odobrena firmi "Stefial". Zgrada koju je ova kompanija prethodno sazidala na Dorćolu, sa neto 1.700m² više nego što je predviđeno građevinskom dozvolom, ozakonjena je iako nije bila završena u novembru 2015.
 
Podaci do kojih je došao BIRN, pokazuju da je čak inspekcija kontrolisala ovo gradilište i konstatovala da radovi nisu u skladu sa dozvolom. Tada im je naloženo da sruše nelegalno podignute delove zgrade. Umesto rušenja, "Stefial" je dobio rešenje o ozakonjenju. 
Iz ove kompanije, kao ni iz beogradskog Sekretarijata za poslove ozakonjenja nisu odgovorili na pitanja BIRN-a o izgradnji i ozakonjenjima ovih objekata.
 
Opširnije na Birn.rs.
  • Coja

    09.06.2023 06:59
    Coja
    E moj Srbine...od ovakvih se treba cuvati...
  • То

    09.06.2023 06:24
    То
    То Деки То Србине...за Србију за Звезду...у свој џеп! Заиста велика Срамота!!! Прочула се прича али реко има човек пара итд...оно испаде тачно и не Патриотски! И што би...породица у Италији овде клепај Будалетине!!! Ово си Српска посла која су нас уништила и ово...без црвеног картона несме да проџе!!!
  • Partizan

    08.06.2023 17:54
    m2
    I,ona čuvena,trenerska:Ajmo,bree!(To,bre!)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.