Šta Milatovićeva poseta donosi Srbiji i Crnoj Gori?

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je u zvaničnoj poseti Srbiji.
Predsednik Aleksandar Vučić i njegov crnogorski kolega uvereni su da otvaraju novo poglavlje u odnosima Srbije i Crne Gore.
Dejan Lazarević iz Centra za evropske politike ocenio je za RTS da je novo poglavlje otvoreno samim odlaskom sa vlasti Mila Đukanovića i Demokratske partije socijalista.
 
"Svakako da će ova stabilizacija prilika u samoj Crnoj Gori omogućiti da se i formalizuje novo poglavlje u našim odnosima", ističe Lazarević.
Milatoviću je poseta Beogradu druga posle izbora za predsednika. Prvo je posetio Brisel.
 
"Ako od svih od gradova u regionu prvo dolazi u Beograd, to jeste bitna poruka, ali mislim da još bitnija da prvo ide u Brisel, pa u Beograd. To simbolički čitam - da, dobri odnosi sa Srbijom, ali na putu ka Evropskoj uniji", objašnjava Lazarević.
 
Kao najvažniji rezultat dvodnevne posete, Milatović je naveo potpunu normalizaciju odnosa i povratak ambasadora u rezidencije u Beogradu i Podgorici.
 
Lazaraveć kaže da je to pitanje, koliko on zna, već rešeno, ali da ne bi dalje o tome, i da će se verovatno čekati da nova vlada u Crnoj Gori to formalizuje.
 
Svakako da je Srbiji potreban ambasador u Podgorici koji otvara vrata, a ne zatvara ih, ističe Lazarević, koji očekuje i da će Beograd prihvatiti ambasadora koga predloži Crna Gora.
 
Što se tiče spoljne politike Crne Gore, Lazarević očekuje promenu odnosa prema Srbiji i Beogradu, ali ne i prema pitanju KiM ili NATO-u.
 
"Ako neko očekuje da će Crna Gora otpriznati Kosovo ili promeniti svoj kurs u smislu NATO-a ili evropskih integracija, taj je u velikoj zabludi. To se sigurno neće desiti, ali u smislu regionalne saradnje i odnosa ka Beogradu i Srbiji očekujem značajne promene. I prema Srbima u Crnoj Gori, koji su bili, možemo otvoreno reći neka vrsta građana drugog reda do sada, očekujem potpunu promenu. Da će Srbiji ponuditi neku vrstu partnerstva, ako ne i da Srbija bude stariji partner u tom partnerstvu, u to sam siguran sa izborom nove vlade", kaže Lazarević.
Kada je reč o mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje, Lazarević kaže da je Milatović ekonomista, radio je u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, dolazi sa pozicije ministra, ali da je sada predsednik i da se neće mešati toliko u ekonomska pitanja iako ima potrebna znanja.
 
"Mislim da će se čekati izbor nove vlade, a najveće intenziviranje je moguće upravo u smislu infrastrukture", očekuje Lazarević.
 
Smatra da će inicijativa "Otvoreni Balkan" biti na dnevnom redu i očekuje da će je Crna Gora prihvatiti.
  • Индира

    10.07.2023 13:52
    Као на свадби Жени нам се Вукота
  • Globalisticke pudle

    10.07.2023 11:15
    Fali im na veceri zajednicki gazda, Klaus Svab.
  • Djoka

    10.07.2023 10:22
    Ne donosi nista. On slusa Zapad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija