U Čačku proglašena epidemija afričke kuge svinja

Na celoj teritoriji Čačka proglašena je epidemija afričke kuge svinja, rekao je danas lokalni koordinator aktivnosti na suzbijanju te epidemije Aleksandar Maksimović.
U Čačku proglašena epidemija afričke kuge svinja
Foto: Pixabay

On je rekao novinarima da je ta bolest do sada zabeležena u čačanskim selima Mrčajevci, Bečanj, Mojsinje i Zablaće, još šest sela je proglašeno zaraženim područjem, a 20 ugroženim od te zaraze.

Dodao je da su 23 svinje, koje su otkrivene prošle nedelje prilikom nedozvoljenog transporta u Pakovraću, uništene i propisno zakopane kako ne bi dalje predstavljale potencijalni izvor zaraze.

Afrička kuga svinja na teritoriji Čačka prvi put je zabeležena 4. maja u selu Mrčajevci, a posle 60 dana pojavile su se nove zaražene svinje u tom i selu  Bečanj, posle čega se bolest raširila.
 
Afrička kuga je do juče potvrđena na teritoriji 32 opštine u 13 upravnih okruga, a eutanazirano je 19.740 zaraženih svinja.
 
Operativni štab za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti te bolesti, formiran pri Vladi Srbije, koordinira preduzimanje sveobuhvatnih mera, a njime predsedava premijerka Ana Brnabić.

Afrička kuga svinja je virusna bolest sa kojom se, pored Srbije bori ceo region i pojedine države Evropske unije, a u Srbiji je prvi put dijagnostifikovana 2019. godine.

  • super

    04.08.2023 17:13
    Svi ćete uskoro biti vegani.
  • Kole

    04.08.2023 16:53
    Nema nama spasa jer je ovaj narod bez mozga.
    Stizu svezi crvici i skakavci u mesnice.
  • Пеле

    04.08.2023 14:31
    Каква лаж, дижу цену свињетине на 1000 дин, плус отварају фабрику вештачког меса. Па се ви запитајте.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija