U suzbijanju širenja afričke kuge svinja u Srbiji učestvuje Direktorat za nuklearnu sigurnost

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost saopštio je da će učestvovati u suzbijanju širenja afričke kuge svinja u Srbiji.
U suzbijanju širenja afričke kuge svinja u Srbiji učestvuje Direktorat za nuklearnu sigurnost
Foto: Pixabay

Oni će u suzbijanju širenja kuge učestvovati u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (MAAE).

Hitnu podršku u isporuci reagenasa potrebnih za brzu dijagnostiku afričke kuge svinja, u vrednosti 60.000 evra, Direktorat je sredinom jula zatražio od MAAE za potrebe Naučnog instituta za veterinu Srbije.

"Jedan od ključnih elemenata u suzbijanju zaraznih bolesti je brza i pouzdana dijagnostika jer je osnov i prethodi svim budućim aktivnostima", naveo je Direktorat u saopštenju.
 
Predviđajući širenje afričke kuge svinja, kao i dolazak drugih naročito opasnih bolesti usled klimatskih promena, MAAE je finansirala projekat "Jačanje kapaciteta nacionalnih referentnih laboratorija za rano otkrivanje, epidemiološki nadzor i kontrolu prekograničnih bolesti životinja u vanrednim situacijama", što je pomoglo da se spremnost i laboratorijski kapaciteti u Srbiji podignu na najviši nivo.
 
Afrička kuga svinja u Srbiji je prvi put dijagnostikovana 2019. godine kod domaćih svinja. 
 
Zahvaljujući preduzetim merama, kao i relativno maloj gustini populacije divljih svinja u zahvaćenim područjima, nije došlo do prenošenja virusa i obolevanja divljih svinja.
 
Međutim, početkom 2020. godine, dijagnostikovani su prvi slučajevi afričke kuge u pograničnim područjima sa Rumunijom i Bugarskom, najverovatnije kao rezultat prirodnog širenja bolesti, odnosno kretanja divljih svinja.
Preduzete su brojne mere, a najvažnije su obuhvatale pojačan i redukcioni odstrel radi smanjenja brojnosti divljih svinja. 
 
Budući da je tu bolest teško kontrolisati kod divljih svinja, osnovni cilj primenjenih mera je sprečavanje širenja bolesti na domaće svinje.
  • Plaćač poreza

    03.08.2023 08:58
    A u direktoratu za radiacionu i nuklearnu sigurnost Maja Gojković i Sandra Božić. Ovo je Mapet šou.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.