Saniranje posledica oluje: 1,1 milijarda za pomoć građanima i obnovu domova

Uredbom Vlade Srbije predviđeno je da se iz budžeta izdvoji 1,1 milijarda dinara za bespovratnu novčanu pomoć namenjenu građanima radi saniranja štete od nevremena.
Saniranje posledica oluje: 1,1 milijarda za pomoć građanima i obnovu domova
Foto: 021.rs
Istovremeno, drugom uredbom je obezbeđeno 40 miliona dinara za popravku porušenih porodičnih objekata.
Vlada Srbije u odlukama navodi da je dosadašnja procena da je u olujama tokom jula oko 11.000 domaćinstava pretrpelo štetu od nevremena, dok je šest objekata porušeno.
U Uredbi se navodi da postoji pet kategorija za isplaćivanje pomoći, i to na osnovu Uputstva o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda.
 
Onima koji budu svrstani u prvu kategoriju pripada 50.000, drugoj 100.000, trećoj 150.000, četvrtoj 250.000 i petoj 350.000 dinara.
 
Propisano je da lokalne samouprave bez odlaganja, a najduže u roku od 15 dana od proglašenja prestanka elementarne nepogode, pozovu građane da prijave nastalu štetu u roku koji ne može biti kraći od 15 ni duži od 60 dana od dana objavljivanja poziva.
 
Nakon toga se sledi verifikacija, i na osnovu tih zapisnika se isplaćuje novčana pomoć, u skladu sa kategorijom, na tekući račun građana.
Kada su u pitanju srušeni objekti, Uredbom se predviđaju tri kategorije: prva za domaćinstva do dva člana kojima će pripasti tri miliona dinara, druga za porodice od tri do četiri člana koje će dobiti tri i po miliona dinara i treća za porodice sa pet i više članova, kojima će pripasti četiri miliona dinara.
 
Stanje elementarne nepogode zbog nevremena koje je pogodilo zemlju proglašeno je na teritoriji 28 lokalnih samouprava. Najveći broj objekata koji je pretrpeo štetu nalazi se na području Bačke Palanke i Novog Sada.
  • Ђекна домаћица

    08.08.2023 14:01
    Смејурија и мазање очију од донације за 350.000 неможеш ни цреп заменути на кући ,што лепо не дају материјал и раднике ,кинески радници се верали по крову на тврђави али само на ресторану Сат који је приватан али објавише да су ту да помогну српском народу не објавише да ту ручају премијерка,министар војске,премијер покрајине...конобари у белим рукавицама дочекују уважене госте а за грађане неперу ни руке какво је ругло иза ресторана где су им канте за отпатке

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija