IT kadrovi u Srbiji ponovo traženi: Sve više oglasa za posao, a sve manje otkaza

Prema istraživanju sajta za zapošljavanje, pad potražnje za IT kadrovima se zaustavlja i broj oglasa postepeno počinje da raste.
IT kadrovi u Srbiji ponovo traženi: Sve više oglasa za posao, a sve manje otkaza
Foto: Pixabay
U prvih šest meseci ove godine bila je manja potražnja za IT kadrovima. Došlo je do pada broja oglasa za 49 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, već u junu je u odnosu na maj zabeležen rast broja oglasa od 27 odsto.
Marko Vučetić sa sajta HelloWorld.rs kaže za RTS da se vide znaci stabilizacije broja oglasa u IT industriji u Srbiji.
"Ono što nije bilo sjajno je prvi, odnosno i prvi i drugi kvartal ove godine, gde smo u odnosu na prošlu godinu imali daleko manje oglasa. Svi moramo da budemo svesni situacije koja je bila na svetskom nivou u IT industriji, to je ono što je diktiralo tempo", objašnjava Vučetić.
 
Ističe da je sve krenulo od masovnih otpuštanja u IT industriji na globalnom nivou, ali da od početka godine postoji trend smanjenja broja otkaza.
 
"U januaru je na globalnom nivou bilo 80.000 do 90.000 oglasa, dok je svaki sledeći mesec imao manje otkaza, da bismo u poslednjih mesec do dva imali neki normalan broj od 10.000 otkaza", navodi Vučetić.
 
Vučetić kaže da u Srbiji nije bilo krize većeg formata, ali priznaje da smo se prvi put susreli sa otkazima u IT industriji.
 
"Svi brojevi pokazuju da nije bilo krize. Rast izvoza IKT usluga jedan je od bitnijih parametara i pokazao je da imamo rast izvoza od 40 do 50 odsto, što je dobar broj. Čak je i broj zaposlenih u IT industriji bio veći nego prošle godine", ističe Vučetić.
 
Naglašava da to nije bila kriza, već samo momenat kada su kompanije morale da uspore gledajući globalne trendove i manji broj projekata.
 
Kaže da su kompanije koje su u Srbiji otpuštale sada počele da zapošljavaju.
 
Vučetić navodi da su već godinama softver developeri najtraženiji i najplaćeniji u IT industriji, ali da se izdvajaju i sistem inženjeri i sistem administratori.
"U ovoj tranziciji na IT tržištu posebno se izdvojila i povećana tražnja za junior kandidatima", ističe Vučetić.
 
Ističe da je prošle godine prosečna plata u IT industriji bila između 1.650 i 1.700 evra.
 
Napominje i da veliki broj ljudi u poslednjih nekoliko godina radi od kuće, ali da je smanjenje broja oglasa u IT industriji dovelo i do pada potražnje za takvim pozicijama, najviše zbog slabijeg oglašavanja poslodavaca iz inostranstva na domaćem tržištu.
  • Vlada

    13.09.2023 13:28
    Paz'te se elektricnih trotineta.
  • IT stručnjak

    13.09.2023 13:26
    Nešto je trulo u državi Srbiji
    Ajmo ovako, IT sektor na globalnom nivou nema većih problema. Što se tiče Srbije, IT sektor u Srbiji je pukao kao mehur od sapunice i ne vidi se oporavak. Kada je pre nekoliko godina donet zakon o testu samostalnosti kojim su uništeni mali IT preduzetnici, to je bio početak kraja IT-ja u Srbiji, globalna IT ekspanzija je veštački održala IT u Srbiji ovih zadnjih par godina. IT više nikada neće biti bitna stavka u ekonomiji Srbije, za to možete da zahvalite stručnjacima iz Vlade Srbije, a red bi bilo da za to neko snosi i odgovornost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".