Đilas predlaže Deklaraciju za sprečavanje ponovne propasti Srbije: Ima osam tačaka

Predsednik SSP Dragan Đilas izjavio je na sednici glavnog odbora u Jagodini da ta stranka predlaže Deklaraciju o sprečavanju propadanja Srbije sa konkretnim rešenjima za izlazak iz krize.
Đilas predlaže Deklaraciju za sprečavanje ponovne propasti Srbije: Ima osam tačaka
Foto: 021.rs
Đilas je naveo da će se ta stranka truditi da opozicija na naredne izbore izađe što jedinstvenija i u broju kolona koliki je potreban da se postigne što bolji rezultat, a to je promena ove vlasti.
Đilas je rekao da datum izbora i koji će izbori biti raspisani ne zavisi od opozicije.
"Ne znamo kad će i koji izbori biti raspisani, ali znamo dve stvari - kakva je situacija u Srbiji danas i koja su rešenja da se to promeni i da živimo pristojno i bezbedno", rekao je Đilas i potom započeo predstavljanje "Deklaracije o sprečavanju propadanja Srbije" koja bi danas trebalo da bude usvojena.
 
Ta deklaracija, kako je rečeno, sadrži konkretne mere, šta sve treba da se uradi da bi se zaustavilo ponovno propadanje Srbije koja je gotovo uništena kada je ova ista ekipa bila na vlasti devedesetih godina.
 
"Ukoliko bi se sproveli predlozi iz ove deklaracije, Srbija bi bila druga zemlja", rekao je Đilas.
 
Kako je ranije saopšteno, deklaracija sadrži predloge, od strategije za borbu protiv nasilja, do zaštite privrednih potencijala i povećanja plata.
 
Osam tačaka Deklaracije
 
Đilas je predstavio Deklaraciju iz osam tačaka, od kojih je prva usvajanje Nacionalne strategije za borbu protiv nasilja koja podrazumeva hitno ukidanje svih rijaliti programa, zabranu gostovanja ljudi osuđenih za najteža krivična dela na televizijama, preispitivanje svih prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja, uklanjanje kladionica i između ostalog sprečavanje mladih da kupuju alkohol.
 
SSP je predložio set mera za zaštitu životnog standarda u koji spadaju: prestanak štampanja novca, analiza maloprodajnih cena 100 osnovnih proizvoda da bi se videlo kolike su marže i zašto je hrana skuplja nego u Evropi i oporezivanje ekstraprofita.
 
Treća tačka je zaštita privrednih potencijala i to kroz zabranu daljeg zaduživanja, rasprodaje prirodnih resursa, izvoza rude, kao i predlog kako da EPS ponovo bude "lokomotiva razvoja".
 
Đilas je dodao da SSP želi povećanje početne plate lekarima na 150.000 dinara, iako, kako je naveo "premijerka Ana Brnabić odavno priča o platama od hiljadu evra, osnovna plata je tek oko 90.000", medicinskim sestrama plate treba povećati na 85.000 dinara, nastavnicima i vaspitačicama na 100.000 dinara, socijalnim radnicima povećati plate za 25 odsto.
 
Peta tačka deklaracije je "pretvaranje društva zvanja u društvo znanja", odnosno da se ne ulaže u naoružanje nego obrazovanje.
 
Treba takođe doneti Nacionalni plan za borbu protiv korupcije, a predloženo je i uspostavljanje regionalnog centra, odnosno međunarodnog regionalnog krivičnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala uz podršku Evropske unije i drugih međunarodnih institucija.
Osma tačka je hitno usklađivanje spoljne politike sa EU.
 
"Građani Srbije su deo Evrope, mi smo evropski narod, toliko smo dali za slobodu Evrope, mi smo deo tog kontunenta i nema niko pravo da nas izoluje i tera iz Evrope. Da li je EU idealna - nije, licemeran odnos EU prema Srbiji traje decenijama, ali je i daje najbolje mesto za život", naveo je lider SSP-a.
 
On je dodao da ova vlast svakim potezom pokazuje da ne želi u Evropu jer bi to bio kraj za režim Aleksandra Vučića i za njegovu "neograničenu vlast", ali da SSP nudi konkretna rešenja, a ne samo "politiku 'dole Vučić'".
 
Lider SSP-a pozvao je svoje stranačke kolege da kasnije u toku dana glasaju za predlog deklaracije.
  • Нс бој

    16.10.2023 00:18
    Морате више о конкретним плановима да причате.Тежити стандардима ЕУ,примили нас они или не, је нешто неопходно због нас самих.
    Ми морамо ићи ка електрификацији целе Србије,ми немамо ни нафту ни гас,морамо што више искористити електро потенцијал,па грејање и привреду што више пребацити на ел.енергију.Ми морамо почети да производимо бар храну за наше потребе,увозничком лобију се мора стати на крај,ми ништа не производимо.Треба правити социјалне станове за просветаре и медицинаре,па после наставити за младе парове.Треба искористити огроман потенцијал српске дијаспоре,помоћу њих можемо се дићи из пепела,само треба мало организације.
  • Dragan

    18.09.2023 10:44
    Teatar apsurda
    Vinovnici propasti Srbije zajedno uz marionetski rezim progresivaca nam nude resenje za njen spas.
  • košinica

    18.09.2023 01:16
    Sve stoji ali bez EU, Ne trebamo mi njima a ni oni nama. Drugo mi jesmo Evropljani ali to je geografska odrednica a EU je političko ekonomski savez čija je perjanica Nemačka, koja je ovim dobila ono što je u ratu izgubila. Da je to super ne bi Britanija iz tog izašla. Hajde malo sledimo primer lukavih pokvarenih Engleza koji ništa, ma šta o tome ko pričao, ništa nisu sebi uradili na štetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija