FOTO Na Kosovu zaplenjeno oružja "dovoljno za nekoliko stotina ljudi", uhapšena još jedan osoba

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja večeras je izjavio da su u današnjoj akciji u Banjskoj ubijena trojica napadača, dok je šest osoba uhapšeno.
Među uhapšenima su dvojica napadača i četiri osobe koje su podržavale napad radio vezom, dok je policija otkrila oružje dovoljno za nekoliko stotina osoba.
Prema njegovim rečima, dvojica uhapšenih su "ranjeni, uniformisani i naoružani". 
On je novinarima na severu Kosova rekao da se akcija traganja za napadačima kosovske policije nastavlja.
 
"Cela teritorija zemlje je stavljena pod kontrolu", dodao je Svečlja.
 
 
Prema njegovim rečima, postoje informacije da je reč o "terorističkoj grupi".
 
Kosovska policija je, kako je rekao, otkrila veliku količinu oružja.
 
"Možemo slobodno reći da je to bila oprema za nekoliko stotina napadača. To znači da su se neko vreme vršile masovne pripreme da se napadne kosovska policija, institucije Republike Kosovo i da se ozbiljno naruši teritorijalni integritet", rekao je Svečlja.
 
Policija Kosova saopštila je večeras da je uhapšen još jedan napadač, koji je takođe bio u vojnoj uniformi i naoružan dugim puškama i municijom.
 
"U kasnim satima intenzitet napada na policijske službenike je smanjen, ali je bezbednosna situacija i dalje napeta, dok su policijske jedinice tokom kontrole na pojedinim lokacijama, stambenim objektima i u pojedinim vozilima koja su se nalazila oko manastira u Banjskoj, pronašle arsenal oružja", navedeno je u saopštenju kosovske policije.
 
Prema prvim informacijama, reč je o pronalaženju desetina, stotina komada naoružanja različitih vrsta i kalibara, uniformi i logističke opreme, među kojima je i vojno naoružanje teškog kalibra poput granata, pištolja, mitraljeza, kalašnjikova, zolja i drugo.
 
Policija je potvrdila da je pod rukovodstvom tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova, u koordinaciji sa Euleksom i Kforom, ušla u prateće objekte manastira Banjska, radi obavljanja službenih dužnosti.
Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da je tokom današnje akcije Policije Kosova privedeno šest lica koja su učestvovala u napadu na Policiju Kosova zbog krivičnih dela "Teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo" član 126. koji se odnosi na "Napad na ustavni poredak Republike Kosovo" iz člana 114. "Pripremanje terorističkih akata ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo" iz člana 138. koji se odnosi na član 129. i "Neovlašćeno vlasništvo, kontrola ili posedovanje oružja" iz člana 366 stav 1 KPRK.
 
Takođe, tokom današnje akcije kosovske policije zaplenjena su vozila napunjena značajnim količinama naoružanja raznih vrsta.
 
Odlukom tužioca Specijalnog tužilaštva, pritvorenima je određeno zadržavanje od 48 sati.
  • Lud

    25.09.2023 08:33
    Koliko lupetanja i lazi.
  • V5

    25.09.2023 07:53
    Do nosa u...
    vrdalamino "stručno" upravljanje zemljom dalo je vrlo neprijatne rezultate.
  • Mile

    24.09.2023 23:28
    Sad ce da preturaju i ostale manastire.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija