Neće biti štrajka u školama 16. oktobra: Prosvetari prihvatili predlog Vlade Srbije

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti doneli su odluku da prihvate predloženi dokument Protokola, koji je predložila Vlada Republike Srbije.
Neće biti štrajka u školama 16. oktobra: Prosvetari prihvatili predlog Vlade Srbije
Foto: FoNet
To znači da neće biti štrajka u školama koji je zakazan za 16. oktobar, piše Euronews Srbija.

"Nakon konsultacija sa odborima i članstvom dole potpisani reprezentativni sindikati su doneli odluku da prihvate predloženi dokument Protokola, koji je predložila Vlada Republike Srbije. Navedeno u Protokolu mora biti i realizovano u definisanim rokovima", navedeno je u zajedničkom saopštenju koje su potpisali predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost, Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Predlog protokola rezultat je razgovora predstavnika Vlade Srbije i predstavnika reprezentativnih sindikata koji je bio prošle nedelje. 
 
Vlada je prošle nedelje svim sindikatima prosledila predlog protokola na izjašnjavanje.
 
Šta država u ovom momentu nudi prosvetnim radnicima? 
 
Vlada prosvetarima nudi već najavljeno povećanje plate od 10 odsto od januara 2024. godine, uvećanje naknade za odeljenske starešine od januarske plate sa 4 na 7 odsto.
 
"Reprezentativni sindikati i Vlada Republike Srbije nastaviće pregovore u toku 2024. godine, da bi početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme bila izjednačena sa prosečnom platom u Republici Srbiji najkasnije do 1. januara 2025. godine - Izmenom uredbe o koeficijentima ili povećanjem cene rada", navedeno je u predlogu protokola.
 
Povećanje koeficijenta
 
Predviđeno je i povećanje koeficijenta po osnovu stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika od januarske plate – za pedagoškog savetnika 5 odsto od osnovne plate, za samostalnog pedagoškog savetnika 7 odsto od osnovne plate, za višeg pedagoškog savetnika 10 odsto od osnovne plate, za visokog pedagoškog savetnika 12 odsto od osnovne plate.
 
Vlada je ponudila i da u 2024. godini, poveća koeficijente za zaposlene u školama - 9,32 (portir, čuvar, kurir, domar... II SSS) do koeficijenta 9,36 (administrativni, finansijsko - knjigovodstveni radnik... IV SSS) i koeficijente za domara i kuvara (sa V SSS) 9,38.
 
"Ukoliko se članstvo sva 4 reprezentativna sindikata usaglase, daje legitimitet da se zvaničan protokol potpiše", navedeno je u protokolu.
 
Zahtevi prosvetara
 
Zaposleni u prosveti organizovali su protest 26. septembra u Beogradu. Okupljanje je bilo ispred Skupštine Srbije, odakle su prošetali do zgrade Vlade Srbije gde su predali svoje zahteve.
 
Među zahtevima je bilo da se plate u  obrazovanju  izjednače  sa  prosečnom  platom u  Srbiji i da se izradi strategija za njihovo povećanje u narednom periodu.
Da se poveća dodatak odeljenjskim starešinama sa četiri na sedam odsto, kao i da se nastavi sa radom na smanjenju pedagoške administracije u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika u Srbiji.
 
Prošle nedelje predstavnici reprezentativnih sindikata imali su sastanak u Vladi Srbije. Kao plod tog razgovora Vlada Srbije predložila je sindikatima protokol na potpisivanje u kome je navedena dinamika povećanja plata, ali i povećanje naknade za starešinstvo, kao i povećanje koeficijenata nenastavnom osoblju u školama.

Komentari 24

  • D

    11.10.2023 10:10
    D
    Šta bi Prosvetari…AV vam zavrnuo uši!
  • Agamemnon

    11.10.2023 10:02
    Ma
    Policija prosveta , ali ako zgubidani počnu da štrajkuju , ßta ćemo bez nesuvislih, lažnih ,glupih komentara ahaha
  • Професор

    11.10.2023 00:18
    Како нико у коментарима није изнео разлоге за "прихватање" протокола да додам укратко.
    Како ће влада поднети ускоро оставку немате против кога да штрајкујете.
    Затим и ако штрајкујете у законским оквирима са часом 30 минута одбијаће вам се од плате, што су већ и радили у предходним штрајковима.
    Наравно да је овој власти јасно и да од просветара неће се гласова надобијати па могу и да нам закидају од плате. Узгред у школама је запослено 102.000 људи од чега преко 70% има факултет а око 10% вишу школу.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija